V: Thorning bremser det parlamentariske arbejde

30. januar 2013 11:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
V: Thorning bremser det parlamentariske arbejde
Billede mangler

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har i et brev til Grønlandsudvalget og Folketingets formand meddelt, at hverken hun eller ministrene vil svare på spørgsmål om den omstridte storskalalov. Venstres medlem af udvalget, Kim Andersen (V), er »forundret«.

 

– Det er som om, at statsministeren ønsker at bremse det almindelige parlamentariske arbejde. Folketinget kan jo ikke acceptere at blive koblet af den parlamentariske praksis i forhold til at stille spørgsmål til sager, der er fagligt relevante, siger han.

I brevet til udvalget skriver statsministeren blandt andet, at Danmark »ud fra den gældende kompetencefordeling mellem Danmark og Grønland« ikke har »en retlig interesse i at få spørgsmålene besvaret«. Spørgsmålene går blandt andet på konsekvenserne ved, at Grønland med storskalaloven kan importere billig, kinesisk arbejdskraft til store mineprojekter.

Kim Andersen understreger, at udvalgets medlemmer anerkender selvstyreloven og det faktum, at det grønlandske landsting har vedtaget storskalaloven. Men for at udmønte loven skal det danske folketing pille ved udlændingeloven herhjemme, og derfor er det relevant at få belyst konsekvenserne, mener han.

– Der er jo nogle følgevirkninger af storskalaloven, som er et rigsanliggende i den forstand, at det kræver dansk lovgivning, og der er det både relevant og rimeligt, at vi spørger ind til projektet, så vi kan foretage en lovbehandling på et fuldt oplyst grundlag, siger Kim Andersen, der mener, at der sker »et skred i forståelsen af Rigsfællesskabet«, hvis man ikke kan søge saglige oplysninger, der er væsentlige for hinandens politiske arbejde.

Også Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl (DF) er oprørt over statsministerens manglende vilje til at svare.

– Det er helt absurd. Så ville vi ikke længere have ret til at afkræve regeringen svar på en masse udenrigspolitik. Hvis der sker en miljøforurening med nogle af de her projekter, så ligger det i sagens natur, at Danmark har et medansvar. Og sker der arbejdsulykker værre end det, man kan håndtere på Grønland, så flyves folk til Rigshospitalet, siger Thulesen Dahl, der mener, at diskussionen er »meget ubekvem« for statsministeren.

– Især når det handler om, at man skal lukke Kina ind i det arktiske område – det handler ikke kun om råstoffer, det handler også om sikkerhed. Det er en besværlig diskussion for Thorning, og derfor vil hun gerne lukke den ned, siger Thulesen Dahl.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu