Våbenhvilen hænger i en tynd tråd

12. april 2012 12:28 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Våbenhvilen hænger i en tynd tråd
Billede mangler

Torsdag morgen trådte våbenhvilen i Syrien i kraft, og indtil videre er meldingerne, at den rent faktisk bliver overholdt af begge sider.
Men eks-politikeren Naser Khader, der selv er født i Syrien, tror ikke, det varer ved.
“De skal nok finde på en eller anden begrundelse for at gå i gang med kamphandlingerne igen, lige så snart det internationale pres har lagt sig,” siger han til Newspaq.
Våbenhvilen indgår i FN’s særlige udsending Kofi Annans fredsplan for Syrien, og den støttes af FN og Den Arabiske Liga.
Opholdet i kamphandlingerne er dog kun ét af punkterne i Kofi Annans fredsplan. Og Naser Khader hæfter sig ved at Syriens præsident Bashar al-Assad kun har accepteret våbenhvilen foreløbig.
“Assad har jo ikke accepteret hele Annans plan, kun ét punkt nemlig våbenhvilen. Der er stadig soldater i byerne, og så længe de er der, er situationen stadig anspændt,” siger Naser Khader.
Naser Khader mener, at det syriske regime frygter massedemonstrationer, hvis de trækker soldaterne ud af byerne.
I alt er der seks punkter i Annans fredsplan.
Peter Seeberg, der er Lektor ved Center for Mellemøststudier, er også fortsat skeptisk over situationen i Syrien.
“De tunge våben er stadig i de syriske byer, så den del af aftalen, der går ud på at trække våben ud af byerne for at muliggøre en egentlig fredsaftale, ser ikke ud til at blive overholdt endnu,” siger Peter Seeberg til Newspaq.
Han tror ikke på en endelig fred i Syrien, da regimet tidligere har brudt aftaler, der var indgået. Og Peter Seerberg frygter, at der vil komme nye konfrontationer.
Oprøret i Syrien har nu varet i 13 måneder og kostet mindst 9.000 mennesker livet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu