Vadehavet et skridt tættere på status som verdensarv

25. februar 2013 16:01 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Vadehavet et skridt tættere på status som verdensarv
Billede mangler

Vadehavet er rykket et skridt tættere på at få status som en del af verdensarven. Kulturminister Marianne Jelved (R) har sat sin underskrift på ansøgningen, der skal overbevise FNs organisation for kultur og undervisning, UNESCO, om, at Vadehavet er værdig til en plads på listen over verdens natur- og kulturarv.

 

»Vadehavet har en unik og mangfoldig natur, hvor mange tusinde dyre- og plantearter lever. Med ansøgningen til UNESCOs liste over verdensarv tager vi et skridt mod sikring af et stykke enestående dansk natur,« udtaler Marianne Jelved i en pressemeddelelse.

Ansøgningen er et resultat af et bredt samarbejde mellem Kulturstyrelsen, Naturstyrelsen, kommunerne ved Vadehavet og de tyske og hollandske myndigheder.

Vadehavet er verdens største sammenhængende tidevandssystem og hjemsted for mere end 10.000 dyre- og plantearter. Millioner af trækfugle benytter Vadehavet som station for mellemlanding og proviantering.

»Får Vadehavet UNESCOs godkendelse, er det en stor mulighed for at udvikle det grønne turismeerhverv endnu mere. Det potentiale vil vi sammen med kommunerne og Nationalpark Vadehavet kunne udnytte fuldt ud,« siger miljøminister Ida Auken (SF) i pressemeddelelsen.

Ved udpegning af steder til verdensarvlisten lægger UNESCO vægt på, at der er lokal opbakning. Esbjerg, Varde og Fanø kommuner har bakket op om ønsket om Vadehavet som del af verdensarven. Tønder Kommune er dog ikke med, da kommunen ønskede et mindre areal upeget. Men det slår ikke skår i begejstringen hos de øvrige kommuner.

»Vi havde selvfølgelig gerne set, at alle var med, men afkastene på økonomi-, oplevelses-, videns- og bevaringskonti er så store for landsdelen og for Danmark, at det må vi ikke snyde os selv for,« siger Esbjerg Kommunes borgmester Johnny Søtrup (V) i pressemeddelelsen.

Afgørelsen om Vadehavets optagelse på UNESCOs verdensarvliste træffes i juni 2014.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu