ANNONCE

Vækker vrede – ridelærer slår hest med kost

30. september 2020 14:47 | Af: Newsbreak.dk

Der var tale om en ganske almindelig handel, da ponyen Don Zano i weekenden blev overdraget. Men noget gik helt galt.

Citat: TV 2 Østjylland

En video af en ridelærer fra Østjylland, der bruger en kost til at forsøge at få en pony ind i en hestetrailer, vækker i disse dage stærke følelser på Facebook.

I videoen kan man se, hvordan en kvinde, der lever af at undervise børn og unge i ridning, først slår ponyen Don Zano flere gange med en kost, inden hun selv bliver sparket ned af hesten.

TV2 ØSTJYLLAND har talt med en række af de involverede i sagen, der begyndte som en handel mellem to parter, men som er endt på Facebooks åbne slagmark, hvor anklager og beskyldninger fyger ufiltreret gennem luften og bliver flere og flere.

Men hvad skete der egentlig lørdag eftermiddag i Kolind på Djursland?

Ked af det

– Det, jeg er allermest ked af, det er, at jeg ikke bare fik det stoppet med det samme, siger Kamilla Østergaard.

Sådan begynder Kamilla Østergaard sin beskrivelse af episoden. Hun ejer hesten Don Zano, som hun i weekenden solgte.

Lørdag eftermiddag fik Kamilla Østergaard et opkald, mens hun sad til fødselsdag. De ville gerne hente hesten nu. Hun kørte mod Kolind, hvor ridelæreren, der skulle hente hesten på vegne af køberen, hurtigt overtog Don Zano, da han blev hentet ind fra sin fold.

Der blev udvekslet hestepas, ejercertifikat og penge. Men da ponyen skulle ind i traileren, begyndte det hurtigt at gå galt.

Allerede her ville Kamilla Østergaard ønske, at hun var trådt til.

– Men jeg var fuldstændig handlingslammet.

Hun så sin pony blive bundet med et reb om hals, ben og mule og forsøgt trukket med ind i traileren, uden held.

Undervejs forsøgte Kamilla Østergaard at få lov til at hjælpe med at få hesten ind i traileren, men det blev afvist flere gange.

– Vi skulle ikke blande os, fik vi bare at vide, siger hun.

Først til sidst fik hun lov til at forsøge med et tov bagpå hesten, som hun plejer. Men på det tidspunkt var ponyen så ophidset og skræmt af situationen, at det ikke kunne lade sig gøre.

Løb grædende væk

Ved siden af Kamilla Østergaard stod den 14-årig pige, som har reddet på Don Zano gennem flere måneder.

Teenagepigen kunne ligesom ejeren se, at hesten begyndte at bløde og få hævelser af at blive trukket i et forsøg på at tvinge den ind i traileren.

Til sidst blev det for meget for pigen, der grædende løb ind i stuehuset, hvor Linette Grosen tog imod hende.

Linette Grosen ejer gården, hvor Don Zano er opstaldet. Det var på hendes matrikel, at hele episoden fandt sted. Derfor kunne hun se hele optrinnet i sit overvågningskamera, der fangede situationen.

– Hun kommer grædende ind og siger, at hesten bløder i hovedet. Hun er helt ude af den, fortæller hun.

Linnette Grosen beder sin søn om at gå væk fra området, da hun ikke vil have, at hun skal se den måde, Don Zano bliver behandlet på

Til sidst fik hun nok og gik ud til ridelæreren og hestens ejer for at fortælle dem, hvad hun synes om den voldsomme behandling af hesten.

– Jeg har aldrig været ude for lignende, fortæller Linnette Grosen.

Hun er rystet over, at nogen kan finde på at behandle et dyr på den måde, som hun så det ske lørdag eftermiddag. Særligt en person, der arbejder med dyr til daglig.

– Hesten viser tydeligt, at det ikke er rart. Den forsøger at vise hende, at den bestemt ikke er tryg ved det. Så skal man kende til hestes adfærd, siger Linette Grosen.

Hun bad dem om at bedøve hesten, så de stille og roligt kunne få den ind i traileren, men det forslag blev afvist af ridelæreren, fortæller hun.

– Det der vil jeg ikke stå model til, så jeg går ind og siger til min mand, at den er fandeme helt gal, siger Linette Grosen, der har haft heste på sin gård siden 2013.

Hesten stejler

Til sidst i videoklippet, der er endt på Facebook, bliver ridelæreren ramt af hesten, der stejler og vælter hende bagover. Den del af episoden så Linette Grosen på videoovervågningen inde fra sit hus.

– Han forsøger at komme væk, men han er så stramt spændt fast med et reb, som hun havde med. Han havde ikke noget valg, siger hun.

Hun har tilset Don Zano flere gange siden lørdag. Den har ifølge hende tydelige skader i hovedet, på halsen og på benet efter at være blevet trukket i med et reb. Oplevelsen sidder stadig i hende her flere dage efter.

– Jeg glemmer aldrig hestens blik, den måde den kiggede på mig, da jeg kom derud, siger hun.

Til sidst i videoklippet, der er endt på Facebook, bliver ridelæreren ramt af hesten, der stejler og vælter hende bagover. Den del af episoden så Linette Grosen på videoovervågningen inde fra sit hus.

– Han forsøger at komme væk, men han er så stramt spændt fast med et reb, som hun havde med. Han havde ikke noget valg, siger hun.

Hun har tilset Don Zano flere gange siden lørdag. Den har ifølge hende tydelige skader i hovedet, på halsen og på benet efter at være blevet trukket i med et reb. Oplevelsen sidder stadig i hende her flere dage efter.

– Jeg glemmer aldrig hestens blik, den måde den kiggede på mig, da jeg kom derud, siger hun.

Skræmmende at se

Dyrlæge Johanne Hvid tilså mandag Don Zano. Hun udtaler sig med tilladelse fra Kamilla Østergaard.

–  Man er ikke i tvivl om, at den har været udsat for noget, der gør, at den ikke stoler på mennesker, siger hun.

Hun har også set videoen af episoden, hvor Don Zano bliver slået i hovedet med en kost flere gange, inden den sparker til ridelæreren.

– Jeg forstår simpelthen ikke, hvad der er sket. Jeg tænker, at det er utroligt, at der stadig findes mennesker, der tror, at vold er vejen frem til at få et dyr til at gøre, som man beder det om, siger dyrlægen.

Hun mener ligesom Linette Grosgaard, at hestens reaktion i slutningen af videoklippet er forventelig.

– Det bliver jo værre. Vold avler vold. Hvis du skræmmer hesten, så forsøger den jo at flygte, og det er et stort dyr, så man kan jo forvente, at situationen bliver farlig på et tidspunkt, siger hun.

Johanne Hvid har ofte været ude i stalde, hvor heste ikke vil læsses. Normal praksis er, at de får en smule beroligende medicin, som gør, at man kan få hesten ind i traileren. Den løsning valgte man ikke lørdag.

Hestedyrlægen kalder det ‘skræmmende’, at der er tale om en person, der til daglig lever af at lære børn og unge at omgås heste.

– Jeg ved ikke, hvem der har lært dem at læsse dyr på den måde, siger Johanne Hvid.

Trist at se

Hun bliver bakket op af Janne Winther Christensen, der er lektor på Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet. Hun har også set videoen, der florerer på Facebook.

Hun kalder hele situationen trist at se på. Særligt fordi der er tale om en person, der skal undervise andre i at arbejde med heste.

– Det er ikke en god rollemodel, det vi ser på videoen, siger Janne Winther Christensen.

Lektoren har mange års forskning i hestes adfærd. Hun bliver brugt som ekspert af advokater i forbindelse med retssager, når der er tale om erstatningssager eller lignende, fordi en hest har forårsaget skader på mennesker eller materiel.

Her bliver hun ofte stillet overfor spørgsmålet, om det er hesten, der fejler noget, eller om det er situationen, der udløser en reaktion. Her er hendes dom over situationen i videoen:

– Hesten reagerer helt naturligt, det er situationen, der er tilspidset og nogle mennesker, der gør nogle ting, som de ikke burde gøre, siger hun.

Anmeldt for dyremishandling

I Assens på Fyn sidder Jeanette Schmidt, der havde købt Don Zano. Hun kender hverken Kamilla Østergaard eller ridelæreren personligt. Transporten fik hun i stand via en bekendt i Viborg, fortæller hun.

Hun er meget ked af, at overdragelsen endte, som den gjorde.

– Det er rigtig svært, for jeg var der ikke. Men jeg er meget ærgerligt over det, der er sket, siger Jeanette Schmidt

Kamilla Østergaard annullerede lørdag handlen og fik sine penge og dokumenter tilbage.

Ridelæreren blev hentet af en ambulance efter ulykken, men hun ønsker ikke at oplyse, hvordan hun har det efter at være blevet sparket ned af Don Zano.

Kamilla Østergaard har anmeldt ridelæreren til politiet for dyremishandling.

Hun vil hente Don Zano hjem til sin egen gård i Rønde, når han er rask nok til at blive transporteret, men det har lange udsigter lige nu.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu