ANNONCE

Vær med når eksperter sorterer i kræftmyter

1. juli 2020 07:01 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Skru op for din indre skeptiker, når informationer, myter og anekdoter blander sig i virvaret af sundhedsråd

Vær med når eksperter sorterer i kræftmyter
En god tommelfingerregel, der kan bruges i mange sammenhænge er, at hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det sandsynligvis for godt til at være sandt. Genrefoto.

Den ene dag kan du læse i overskrifter, at kaffe forlænger livet, den næste dag er det en sikker vej til helbredsproblemer.

Og sundhedsjunglen er kun blevet sværere at navigere i, i takt med at informationsmængden på internettet er eksploderet.

Som forbruger kan du selv gøre noget, når du opsøger, læser og skal sortere i information om blandt andet sundhed, hvilket du kan læse mere om i denne artikel. Derudover tager Kræftens Bekæmpelse nu myte-tyren ved hornene i en ny podcast-serie. Det sker i erkendelse af, at selv eksperterne kan blive overvældede af mængden af fakta og fortællinger.

Inde på livet

I løbet af 12 episoder forsøger de at finde hoved og hale i alt fra solbeskyttelse til kostens betydning for forebyggelse af kræft.

– Jeg tror, det gælder for mange sygdomme, at der findes masser af råd, myter og anekdoter, siger forebyggelseschef hos Kræftens Bekæmpelse Mette Lolk Hanak.

– Men særligt kræft er en sygdom, mange af os har inde på livet. En tredjedel får det i løbet af livet – så enten får vi det selv, eller kender nogle, der gør, siger hun.

Rundt regnet fire ud af ti tilfælde kan forebygges. To ud af de tilfælde kan undgås ved at stoppe med at ryge, fortæller hun.

Det er forskelligt for en række kræftformer, hvor meget livsstilen betyder. Rygning er særligt tæt knyttet til udvikling af lungekræft. Uv-stråling har meget stor betydning for udvikling af kræft i huden.

Og præmissen for den nye podcast er, at selv eksperterne kan have brug for en hånd til at finde vej i sundhedsjunglen. Men har du så overhovedet en chance som almindelig borger?

Det kan være rigtig svært og kræver, at du tager din skeptiske hat på, fortæller læge og ph.d. Ida Donkin.

– På Google er det ikke altid det, der giver bedst mening i sundhedsforstand, der rangerer højt, men det, der er sensationelt, siger Ida Donkin, som også er forfatter til bogen “Sygt eller Sundt – Sådan overlever du det næste sundhedsråd”.

Hun mener, at coronaepidemien kan være med til at sætte fokus på, hvorfor man ikke bare skal løbe afsted med de nyeste historier. For vi bliver hele tiden klogere.

– Problemet er, når en enkelt forskningshistorie kommer ud som en ny sandhed. Som forsker tager man det først for gode varer, når der er flere uafhængige forskningsresultater på området, forklarer hun.

Såbare søger også svar

Svært syge – eksempelvis kræftpatienter – kan være særligt udsatte for tvivlsom information, fordi de leder efter løsninger på deres problemer.

– Mange er i en situation, hvor de er ekstra sårbare. Og de svar, de kan finde hos de officielle myndigheder, er måske ikke dækkende, og så kan de nogle gange søge videre andre steder, siger hun.

Og her skal du altså være virkelig være på tæerne. For der kan også være kommercielle interesser på spil, som i højere grad har blikket rette mod dine penge end dit helbred.

– Når man ser en stor efterspørgsel efter gode råd og behandlinger, så opstår der også et marked, siger Ida Donkin.

Kilde til billedtekster: Kilder: læge og ph.d. Ida Donkin, forebyggelseschef Mette Lolk Hanak fra Kræftens Bekæmpelse.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu