Valgåret kan blive dyrt for kommunerne

13. februar 2013 15:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Valgåret kan blive dyrt for kommunerne
Billede mangler

Lige siden 2001 har landets kommuner budgetteret med et gennemsnitligt underskud per indbygger, og sådan bliver det også i 2013, hvor den gennemsnitlige kommune forventer et underskud på 446 kroner per indbygger. Det viser nøgletal fra KORA – Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, der samtidig pointerer, at underskuddet kan blive større, fordi 2013 er valgår.

 

»I valgår har kommunerne ifølge KORAs nøgletal haft tendens til at overskride deres budgetter væsentligt. Der er derfor stadig behov for, at kommunerne prioriterer budgetoverholdelse højt, sådan som de har gjort i de to senest kendte regnskabsår,« siger projektleder Bo Panduro, der står bag nøgletallene.

Han henviser til 2010 og 2011, hvor kommunernes budgetter stort set blev overholdt. KORA har desuden kigget på tallene for de seneste tre valgår og har på den baggrund fundet anledning til at opfordre kommunerne til at »passe på«. I 2001, 2005 og 2009, hvor landets byrødder var i valgkamp, afveg regnskaberne i kommunerne således særligt meget fra budgettet. I 2009 budgetterede den gennemsnitlige kommune med et underskud på 543 kroner per indbygger, men resultatet blev i virkeligheden på 1.877 i underskud. Hvis det går så galt i år, kan kommunerne på grund af den nye sanktionslovgivning blive straffet.

»Kommunerne har helt tydeligt overskredet budgetterne endnu mere i de seneste valgår, og det er egentlig på den baggrund, at vi maner til forsigtighed,« siger Bo Panduro og tilføjer:

»Det er ikke sikkert, at det går så galt. Det ser i hvert fald ud til, at man har bremset meget op i de seneste regnskabsår på grund af den nye sanktionslov, der giver staten mulighed for at straffe kommunerne økonomisk, hvis kommunernes budget og regnskab ikke ligger indenfor det aftalte niveau.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu