Van(d)vittig vejrrekord

18. marts 2019 12:48 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Marts 2019 er allerede helt speciel - ikke siden 1873, hvor nedbørs-målingerne begyndte, er der faldet så meget regn.

102,7 mm regn er der indtil videre faldet i marts 2019. Og det går måneden helt speciel.

Det er nemlig en helt vild rekord, der er sat. For aldrig før – siden 1873, hvor man begyndte at måle nedbør – er der faldet så meget regn i marts måned.

Den hidtidige rekord på 100 mm er fra marts måned 1978. Men marts 2019 kan ende med at slå den med længder, da vi jo kun er kommet 18 dage hen i måneden.

– Rekorden blev slået i går (søndag/ red.). Men det er først i dag vi har fået verificeret tallene fra vores cirka 300 nedbørsstationer, der er spredt ud over hele landet, fortæller klimatolog ved DMI, Mikael Scharling.

– Det er en lang proces. Vi samler data ind fra målestationerne og lægger dem ind i en model, hvor Danmark er delt op i et fintmasket ned af kvadrater på 1×1 kilometer. Derefter beregner vi nedbørsværdien for hele landet målt som et gennemsnit, forklarer Mikael Scharling.

Her faldt der mest

Selvom nedbørsberegningen er et gennemsnit, så kan man også se, hvor der er faldet mest vand.

Det er endnu engang Billund Kommune, der topper listen over mest nedbør i marts 2019 med hele 134,7 mm regn.

– Der er flere faktorer, der spiller ind, i forhold til hvor det regner mest i Danmark. Først og fremmest er der de atmosfæriske tilfældigheder, der gør, at regnen i princippet kan falde hvor som helst. Men en anden vigtig faktor er den jyske højderyg. De dybe lavtryk, der i marts er kommet fra vest og nordvest – når de rammer den jyske højderyg, så får vi det, der hedder “stigningsregn”. Det er når luften bliver presset op og der sker en afkøling – så dannes der regn, forklarer Mikael Scharling.

En anden årsag til, at det regner meget mere i Billund kommune end i resten af landet, er at luftmasser, der kommer fra vestkysten, bare generelt smider meget vand, når de kommer ind over land.

– Ude over vandet er der helt glat. Der er ikke noget til at bremse vinden. Men med det samme luften rammer landjorden, så møder den modstand. Så stiger den til vejrs og laver stigningsregn og den del får Billund altså så sin store del af, siger Mikael Scharling.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu