ANNONCE

Vanvidsbilister kan få din bil inddraget

19. januar 2021 21:59 | Af: Newsbreak.dk

Hvis føreren af din bil, varebil eller lastbil i fremtiden kører såkaldt ”vanvidskørsel” vil politiet beslaglægge bilen og bortauktionere den efter en retssag.

Vanvidsbilister kan få din bil inddraget
Vanvidsbilismen har blandt andet fået opmærksomhed grundet trafikdrabet på en politibetjent i 2019. Foto: Scanpix

Citathistorie fra Dansk Industri

Hvis en chauffør kører 101 km/t gennem en by med hastighedsgrænse på 50 km/t er der tale om vanvidskørsel. Chaufføren vil få inddraget retten til at føre bil på stedet og har udsigt til en ubetinget fængselsstraf på mindst 20 dage.

Og bilen vil blive beslaglagt. Det gælder også, selvom chaufføren ikke selv ejer bilen.

”Det foreslås samtidig, at konfiskation (…) skal ske uanset ejerforhold – dermed også i tilfælde, hvor føreren ikke selv ejer det anvendte køretøj,”, hedder det i lovforslaget fra regeringen.

Det er, ifølge branchedirektør Michael Svane, Dansk Industri (DI) helt på sin plads at skride ind med strenge straffe mod vanvidsbilisme.

– Derfor bakker vi også op om store dele af regeringens udspil. Men vi må ikke give køb på et af de mest afgørende principper i vores samfund, nemlig det, at vi ikke straffer en borger for en forbrydelse, en anden har begået, siger direktøren.

Delebilsordninger kan blive ramt

Det primære hensyn bag lovforslaget er at give politiet flere redskaber over for kriminelle, der kører vanvidskørsel i dyre leasingbiler, hvor de nuværende regler ikke giver mulighed for at konfiskere en bil, der er ejet af leasingselskab.

Men forslaget rammer også både bilforhandlere og delebilsordninger, samt andre virksomheder. F.eks. hvor de ansatte kører i virksomhedens varebil.

– Det er åbenlyst urimeligt at ramme f.eks. delebilsordninger, der risikerer at få konfiskeret bilen, hvis en af brugerne kører voldsomt for stærkt i bilen eller på anden måde køre vanvidskørsel. Tilsvarende vil det fjerne hele indtægtsgrundlaget for en taxavognmand, hvis en ansat chauffør kører vanvidskørsel, så taxaen bliver konfiskeret, siger Michael Svane.

Det nævnes i regeringens forslag, at man som ejer af den konfiskerede bil har mulighed for at gå efter vanvidsbilisten for at opnå økonomisk kompensation.

– Det argument klinger meget hult, da vanvidsbilisten både kommer i fængsel, og formentlig også mister sit arbejde, i hvert fald hvis der er tale om en ansat chauffør. Dermed er det ikke realistisk at få dækket sit økonomiske tab som følge af, at køretøjet er konfiskeret, siger Michael Svane.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu