Var hajer mindre blodtørstige i 2012?

14. februar 2013 19:03 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Var hajer mindre blodtørstige i 2012?
Billede mangler

118 gange blev frygten fra Dødens Gab til virkelighed i 2012. Det viser den årlige opgørelse fra ISAF (The International Shark Attack File) over haj-angreb på verdensplan.

 

Ifølge opgørelsen var 80 af dem uprovokerede angreb fra hajernes side, hvorimod de resterende enten er opstået, når dykkere er kommet for tæt på rovdyret, eller når fiskere har prøvet at fjerne en haj fra et fiskenet.

Derudover viser opgørelsen, at der ikke er grund til at blive dødsensangst over at se en haj, for et angreb har kun sjældent dødelig udgang for mennesker. Kun i syv tilfælde kostede et haj-angreb menneskeliv i 2012. Til sammenligning var tallet 13 i 2011.

I de hjemlige farvande skal badegæsterne heller ikke frygte rovdyret. Opgørelsen viser nemlig, at mere end halvdelen af de uprovokerede angreb fandt sted i farvandene ud for de nordamerikanske kyster. Derudover er australierne dem, der er hårdest plaget med 14 angreb i 2012.

At hajer 80 gange satte tænderne i en badegæst eller dykker ganske uprovokeret, ligger nogenlunde på niveau med antallet af angreb de sidste par år, men set over længere tid er det en del af en jævn stigning.

Stigningen skyldes dog ikke, at hajerne ikke får nok fisk at spise, men snarere, at der kommer flere og flere mennesker, og at vi derfor relativt bruger mere tid i havet, forklarer ISAF.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu