ANNONCE

Varmen sender væksten i bund

21. august 2012 05:38 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Varmen sender væksten i bund
Billede mangler

I udviklingslande betyder global opvarmning nedkøling af den økonomiske vækst: For hver grads temperaturstigning reduceres væksten med 1,3 procent, fortæller en ny undersøgelse ifølge Dagbladet Information.
Forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT), Harvard University og Northwestern University i USA har undersøgt sammenhængen mellem temperaturstigninger og økonomiske vækstrater gennem mere end 50 år.
Og billedet er ifølge forskerne klart:
– Højere temperaturer leder til markant lavere økonomisk vækst i fattige lande, siger Benjamin Olken, professor i økonomi på MIT og hovedforfatter til undersøgelsen, offentliggjort i American Economic Journal.
Forskerholdet har som de første gennemført den store øvelse at indsamle og opstille temperaturdata for 125 af verdens lande og for hvert enkelt år i perioden 1950 til 2003 og samtidig samlet data for landenes årlige økonomiske vækst i samme periode.
– Vi kunne knapt tro på, at ingen havde gjort det før, men vi var heller ikke rigtig sikre på, at vi overhovedet ville finde noget, fortæller Olken til Information.
Den globale økonomi har nået et omfang, hvor dens indhug i energi- og råstofreserverne, dens undergravning af økosystemerne og dens forstyrrelse af klimaet giver bagslag i form af reducerede vækstrater.
Verdensbanken har for eksempel i en rapport i foråret vist, at miljøforringelser koster, hvad der svarer til otte procent af bruttonationalproduktet (BNP) som gennemsnit for 21 undersøgte u-lande.
Alene CO2-udledningerne fra syv lande i Mellemøsten og Nordafrika giver ifølge Verdensbankens forskere skader på det globale klima, som anslås til 0,9 procent af BNP.
I Kina har miljømyndighederne vurderet, at den buldrende vækst giver forurening og miljøbelastning med omkostninger svarende til 8-15 procent af landets BNP.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu