Syv ting du ALDRIG må putte i din vaskemaskine

19. april 2017 10:31 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk

Din vaskemaskine er ikke en universal-rengøringsmaskine - der er ting du aldrig må putte i den! Vi har samlet 7 vigtige råd til dig og din vaskemaskine.

Del:

Nej – din vaskemaskine er ikke beregnet til alt muligt andet, end det tøj, du rent faktisk skal have vasket. Alligevel er der mange, der forsøger at proppe både det ene eller det andet i maskinen.

Derfor har vi samlet et galleri med de ting, som du skal passe på med at putte i din vaskemaskine herover artiklen.

I billedgalleriet har vi også samlet et par gode råd til hvordan du holder din vaskemaskine ren og lugtfri.

Husk at rengøre din vaskemaskine

Hvis din vaskemaskine begynder at lugte, skal du rense den. Det kan du nemt gøre med et vaskemiddel tilsat klor målrettet rensning af vaskemaskiner.

Vil du ikke bruge klor, kan du alternativt vaske maskinen med brun sæbe, som fjerner urenheder og fedt fra maskinen samt renser vandlåsen. Kom en teskefuld brun sæbe i det rum, der er beregnet til vaskepulver. Vask ved 60 grader og gentag tre gang i alt. Vask efterfølgende ved 60 grader uden vaskemiddel for at få alle sæberester skyllet ud af maskinen. Husk også at vaske gummilisten og sæbeskuffen i en mild sæbeopløsning.

Pas også på opvaskemaskinen

Det er dog ikke kun din vaskemaskine, der er følsom over for, hvad du putter i den. Du skal nemlig også tænke over, hvad du sætter i opvaskemaskinen. Der er mange, at de ting, du bruger i din hverdag i køkkenet, der sket ikke kan tåle at komme i opvaskemaskinen.

Vil du vide mere om, hvad det er, du skal vaske op i hånden, så læs denne artikel: Opvaskemaskine – her er 10 ting, du aldrig må sætte i den

Fakta

Vask ved 15, 40, 60 eller 90 grader?

Der er flere ting, der er afgørende for, om  du skal vælge at sætte din vaskemaskine på 15, 14, 60 eller 90 grader.

15-20°C: T-shirts, bluser, bukser og tøj, du normalt ville vaske ved 30-40°C, og som ikke er bakteriefyldt og meget beskidt.

30-40°C: Vurder, hvor snavset tøjet er, og skru evt. ned på 30°C, hvis dit tøj ikke er alt for beskidt.

60°C: Sengetøj, håndklæder, undertøj og tøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider.

90°C: Karklude og tøj, der har været i kontakt med smitsomme bakterier fra fx opkast, diarre eller som du har gjort rent med på toilettet.

Skån miljøet med lave grader

Koldvask ved 15°C eller 20°C i stedet for en almindelig kulørtvask, skåner miljøet, fordi din vaskemaskine ikke skal bruge energi på at varme vandet op.

Temperaturen, du kan vaske ved, afhænger dels af indstillingerne på din vaskemaskemaskine, og dels af dit vaskepulver.

Vær opmærksom på:

Koldvask kræver, at du bruger koldvaskemiddel, da koldvaskepulver er tilsat nogle særlige enzymer, der opløser fedt og snavs ved lavere temperaturer. Almindeligt vaskepulver kan du derfor ikke bruge til vask ved 15°C-20°C
Bakterier dør ikke ved brug af koldt vand – uanset vaskepulverets type
Anvender du ofte koldvandsvaskemidler, er det vigtigt, at du kører en vask uden tøj én gang om måneden ved 90°C. Det er for at fjerne bakterievækst i vaskemaskinen og dermed forebygge dårlig lugt

Dræb bakterier og støvmider ved høje grader

Bakterier og støvmider i tøjet forsvinder kun, når de er døde. Nogle dør ved 60°C, mens mere hårdføre bakterier først dør ved 90°C.

Dræb bakterier og støvmider ved at følge Sundhedsstyrelsen anbefalinger for tøjvask hos en almindelig familie.

Undertøj, linned, håndklæder, viskestykker, karklude og lignende bør vaskes ved 60°C
Har en person i din familie lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svampe skal du vaske tøjet ved 60°C for at undgå smitte i familien. Er du syg, er det derfor praktisk at gå i tøj, der tåler 60°C
Er der pletter af blod, afføring, diarré, opkast eller urin bør vasketemperaturen være 90°C

Vær opmærksom på:

Bakterier kan få tøjet og vaskemaskinen til at lugte surt og dårligt. Er du plaget af det, kan du vaske med en tom maskine ved mindst 90°C og efterfølgende et skylleprogram

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

Kilder: TV2, Mollymaid, Dagens.dk og Bolius

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu