ANNONCE

Vaskemaskinen kan gøre dig syg: Sådan undgås det

24. januar 2020 14:56 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Nyere vaskemaskiner kan påvirke dit helbred, fordi patogene bakterier ikke bliver slået ihjel.

Det var nok ikke ligefrem nyvasket tøj, du frygtede kunne gøre dig syg. Men med de vaskemaskiner, som der gøres brug af i de fleste danske hjem, så er risikoen for det meget høj.

Et udbrud af den sygdomsfremkaldende bakterie Klebsiella oxytoca blev på et tysk børnehospital lokaliseret til at stamme fra hospitalets vaskemaskine. Men chancen for at der kunne ske det samme i vaskemaskiner i almindelig hjem er stor, fremgår det af en pressemeddelelse fra American Society for Microbiology, der har i september 2019 udgav studiet af bakterieudbruddet på det tyske hospital.

Artiklen fortsætter efter videoen

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke forholdsregler, du skal tage, hvis du vil mindske risikoen for, at der er sygdomsfremkaldende bakterier i din vaskemaskine.

Bakterie fundet på spædbørn

Bakterien blev fundet på hospitalstøj, som en række for tidligt fødte spædbørn var blevet iklædt. Da det kunne udelukkes, at det stammede fra deres kuvøser eller det sundhedspersonale, som passede børnene, fandt forskerne bag ud af, at det stammede fra hospitalets egen vaskemaskine.

Ifølge rapporten blev tøjet inficeret med bakterien fra rester af vand på vaskemaskinens gummikant eller grundet den sidste del af vasken, som foregik med koldt vand.

For lave temperaturer

Studiet, som forskere ved universitetet i Bonn har stået bag, viser, at grunden til de patogene bakterier kunne leve videre i vaskemaskinen var, at nyere vaskemaskiner vasker ved meget lavere temperaturer, der er langt under 60 grader.

Da de fleste efterhånden foretager de fleste vaske i nyere vaskemaskiner på mellem 30 og 40 grader, er de fleste i risiko for, at deres vaskemaskine spreder sygdomsfremkaldende bakterier.

Det er bakterier som E.coli, salmonella og Klebsiella oxytoca, der alle kan forårsage lungebetændelse, hudinfektioner, mavekramper, opkast og diarré.

I galleriet ovenfor kan du se, hvordan du undgår bakterieudslip i din vaskemaskine.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu