ANNONCE

Vasker du ikke dette får svampene frit liv

31. januar 2021 10:21 | Af: Ritzau Fokus

Vil du undgå pollen eller mikroskopiske svampe, bør du give disse oversete ting en tur i vaskemaskinen

Har dine havehynder, gardiner eller sofapuder aldrig set skyggen af vaskepulver, så kan det være en god idé at indvie det for dem.

I hvert fald hvis du ønsker at fjerne ting som pollen, svampevækst og støv.

Tager du de hygiejniske briller på, skal du se på, i hvor høj grad genstanden er i kontakt med huden. Det kan eksempelvis være dine sofapuder.

– Er der direkte hudkontakt, kan man opfatte behovet for en vask på niveau med sengetøj, så man holder støvniveauet og den generelle hygiejne i skak, siger Anders Miki Bojesen, der er formand for Rådet for Bedre Hygiejne og professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab.

Du kan lugte det

Det er dog ikke kun for at holde støvet og den generelle hygiejne i skak, at det du skal vaske for eksempel havehynderne.

– Udendørshynder bliver nemmere fugtige, hvilket kan danne grobund for svampevækst. Derfor kan det af den grund være en god idé at vaske dem, forklarer Anders Miki Bojesen.

Begynder de at lugte jordslået, er det tegn på et angreb af mikroskopiske svampe. I det tilfælde kan du ifølge Videncentret Bolius forsøge dig med lidt Rondalon samt en skånsom vask.

Glem ikke gardinerne

Ligesom der kan gives særlige råd for havehynder, så gør det samme sig gældende for gardiner. Der kan nemlig sætte sig pollen i stoffet, hvilket kan medvirke til en tilstoppet næse og kløende øjne, hvis du er pollenallergiker.

– Det er særligt relevant, hvis man bor et sted, hvor der er meget pollen i luften, for så vil der være mere pollen i gardinerne end andre steder, siger Betina Hjort, der er husholdningsøkonom og rådgiver i Astma-Allergi Danmark.

Tjek, om dine gardiner har et vaskemærke, og hvis det er tilfældet, så følg de instruktioner, når du vasker dem.

Er der intet vaskemærke, så undlad at vaske dem for varmt.

– Bare det at skylle tingene igennem på 30 grader er absolut bedre end ingenting, siger hun.

Begrænset risiko

Men er du til gengæld opsat på at vaske nogle af ovenstående ting, fordi du vil mindske risikoen for at overføre smitte som eksempelvis forkølelsesvirus eller omgangssyge, så vil vask ikke have den store betydning.

– I alle tilfælde vil jeg vurdere, at risikoen for smitteoverførsel er begrænset, da de fleste smittestoffer har det bedst i omgivelser, der minder om kroppen, forklarer Anders Miki Bojesen.

– Mange af smittestofferne vil altså dø eller hurtigt blive mere ineffektive på døde overflader, fortsætter han.

Du kan i galleriet få Samvirkes gode råd til at vaske korrekt.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu