Vatikanet er klar til den store dag

11. marts 2013 14:24 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Vatikanet er klar til den store dag
Billede mangler

VATIKANET: Forsamlingen, der bag lukkede døre vælger den næste pave, det såkaldte konklave, begynder afstemningerne tirsdag i Det Sixtinske Kapel, der for længst er blevet lukket for offentligheden.
Alt er på plads i den 44 hektar store, uafhængige stat. Store, røde gardiner er hængt op på den centrale balkon i Peterskirken, hvor den kommende pave vil blive bekendtgjort og dukke op, når han er blevet valgt. Her vil gardinerne hænge, så længe kardinalerne diskuterer, hvem der skal tage over efter pave Benedikt XVI og stå i spidsen for verdens omkring 1,2 milliarder katolikker.

 

Nysgerrige sjæle kunne i weekenden få det første glimt af forberedelserne i en officiel videooptagelse fra Vatikanet, hvor håndværkere er i færd med at opføre en skorsten i kapellet, hvorfra en sort eller hvid røg vil stige til vejrs som et signal om, hvorvidt pave nummer 266 i rækken er fundet.

Beslutningen træffes af 115 kardinaler, der alle nu er ankommet til Vatikanet, og som alle er under 80 år, som reglementet foreskriver.

Tirsdag tjekker de ind på hotellet Casa Santa Marta, og fra da af må de ikke tale med nogen uden for konklavet. Samme dag deltager de i en morgenmesse i Peterskirken, og ud på eftermiddagen afgiver de deres første stemme. Hvis der skal endnu en dag til, afgives der dagligt to stemmer per kardinal, indtil én af dem har det nødvendige flertal på to tredjedele af stemmerne.

De afgiver deres stemmer på et kort med teksten »Eligo in Summum Pontificem« (»Jeg vælger som øverste pave«, red.), hvorefter stemmesedlerne lægges i et stort guldbæger.

Hvis flertallet ikke kommer i hus, puttes valgkortene i en ovn sammen med et kemikalie, der frembringer sort røg. Går kabalen derimod op, brændes valgkortene med et kemikalie, som frembringer hvid røg. Dermed får omverden besked fra kapellets skorsten om, at man har fundet en ny pave.

Da Pave Benedikt XVI i februar meddelte sin afgang, var det første gang i 598 år, at overhovedet for den katolske kirke abdicerer.

Den sidste pave, der valgte at træde tilbage, var pave Gregor XII, som gik af i 1415.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu