ANNONCE

Vejer du for meget? Sådan taber du dig

22. januar 2020 20:08 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Vil du tabe dig? Så er der kun en vej. Se den i artiklen.

Der er stor fokus på sundhed i denne tid. Fitnesscentrene er fyldte og blade fortæller den ene slankehistorie efter den anden.

Alligevel har der aldrig været så mange overvægtige danskere som nu.

Artiklen fortsætter under videoen

Mange føler måske, de har lidt for meget på sidebenene. I hvert fald blandt det unge.

Et studie af folkeskoleelever fra 2018 har vist, at næsten hver anden 15-årig pige føler sig overvægtig. Det reelle tal er 13 procent.

De skriver Videnskab.dk.

Fra 2010-2017 er antallet af voksne danskere med svær overvægt steget fra 13,6 til 16,8 procent af den samlede befolkning. Samtidig er 3-4 procent af alle børn og unge svært overvægtige. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsens nationale sundhedsprofil fra 2017.

Og overvægt er ikke sådan at spøge med. Udover de gener, det kan give i dagligdag, så stiger risikoen for at udvikle eksempelvis hjertekarsygdom, type 2-diabetes og kræft.

Hvornår er jeg overvægtig?

Du har måske hørt om BMI før? Det står for Body Mass Index og giver et fingerpeg om din vægt i forhold til din højde.

(I galleriet over artiklen kan du se, hvordan du regner dit eget BMI ud. Du kan også gå ind på Netdoktors hjemmeside og taste værdierne ind).

Dit BMI-tal skal ligge mellem 18,5 og 25 for at være i kategorien ‘normal’. Vær dog opmærksom på, det kun er et fingerpeg – der kan være andre faktorer, der spiller ind.

Ellers ser det sådan ud:

  • Under 18,5: Undervægtig
  • 18,5-25: Normalvægtig
  • 25-30: Overvægtig
  • Over 30: Svært overvægtig

Brug målebånd

En anden, vigtig, indikator, er dit taljemål. Her er en tommelfingerregel, at det for kvinder ikke skal være over 80, for mænd er tallet 94.

“Kvinder med taljeomfang over 88 centimeter og mænd med taljeomfang over 102 centimeter har stærkt forøget risiko for følgesygdomme”, skriver Sundhesstyrelsen i “Klinisk vejledning for almindelig praksis.

Fedtets placering

Det har stor betydning, hvor på kroppen, der er mest fedt – og dermed hvor farlig overvægten er.

Det er farligere at have fedt omkring maven og brystkassen end lårene og bagdelen. .

Fedtets placering på kroppen har også stor betydning for, hvor farlig overvægten er. Hvis det er omkring maven og brystkassen, er det farligere, end hvis det for eksempel sidder på lårene eller bagdelen.

“Her sidder det længere væk fra de centrale organer og finder ikke så let vej ind i blodårerne”, skriver Netdoktor.

Hvordan taber jeg mig så?

Svaret er lige til – og såre simpelt: Du skal forbrænde flere kalorier, end du indtager – altså være i kalorieunderskud.

Her er maden den største synder. Det er her, hvor kalorierne først og fremmest kommer fra.

Et voksent menneske forbrænder cirka 2.000 kalorier i døgnet.

En søndagspizza  fra den lokale pizzamand kan sagtens indeholde over 1000 kalorier. Det samme med en burgermenu.

Ifølge DR indeholder en Big Tasty-menu med det hele 1487 kalorier.

Motion

Motionen i sig selv forbrænder selvfølgelig kalorier. Der skal dog motioneres rigtigt meget for at forbrænde dem i stor stil.

For at forbrænde ovenstående Big Tasty-menu, skal du løbe 22 kilometer. For at sætte tingene i perspektiv.

Dog er motion og træning selvfølgelig uomtvisteligt en god ide under alle omstændigheder. Blandt andet kan større muskelmasse sætte skub i forbrændingen.

Det kræver et kalorieunderskud på cirka 7.000 kalorier at tabe et kilo.

Nyt videnscenter

Et nyt videncenter på Aarhus Universitetshospital skal samle og videreformidle viden om behandling og forebyggelse af svær overvægt. Centret bliver nu en realitet med 10 millioner kroner fra finansloven i perioden fra 2020-2023 til etablering af et Nationalt Center for Overvægt.

Fakta

Overvægt i Danmark

• Omkring 900.000 danskere er i dag svært overvægtige, og tallet er stigende.
• Antallet af svært overvægtige voksne danskere er fra 2010-2017 steget fra 13,6 til 16,8 procent af den samlede befolkning. 3-4 procent af alle børn og unge har svær overvægt.
• I Danmark er der 630 flere dødsfald om året blandt voksne med svær overvægt (BMI ≥30) end blandt voksne med et BMI mellem 20-30.
• Behandling og pleje af svært overvægtige koster samfundet 1,8 milliarder kroner ekstra om året. Hertil skal lægges ekstra omkostninger på 10,4 milliarder kroner om året ved tabt produktion.

Kilde: Danskernes sundhed – den nationale sundhedsprofil 2017 (Sundhedsstyrelsen)

Det skal bidrage til at styrke den nationale indsats mod svær overvægt hos børn, unge og voksne. Sundheds- og Ældreministeriet har netop givet det endelige tilsagn til etablering af centret på Aarhus Universitetshospital i tilknytning til Steno Diabetes Center Aarhus.

– Forebyggelse af overvægt er med Sundhedsaftalen 2019-2023 et prioriteret område i Region Midtjylland. Vi ser især et stort potentiale i et samarbejde om forebyggelse af overvægt på tværs af kommuner, praktiserende læger og hospitaler, siger Anders Kühnau (S), regionsformand i Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Videnskab.dk har tre råd til at tabe sig. Dem kan du se HER.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu