Det bliver bidende koldt: Her kommer sneen og frosten

10. december 2018 06:55 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

I den netop igangsatte uge byder vejrguderne på bidende kulde og snevejr.

En rigtig vinteruge. Sådan beskrives den netop igangsatte uge på den korte facon. Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) uddyber dog gerne den udmelding. Der kommer både frost, kulder der bider i kinderne og sne.

Klaus Larsen, der er vagthavende meteorolog, fortæller til Newsbreak.dk, at det lavtryk, der har foldet sig ud over Danmark den seneste tid, nu har slået en tur øst over og derfor trækker ekstremt kold luft med fra blandt andet Rusland.

– Ugen begynder med en fem til seks grader i dagtimerne mandag, og vi slutter nok at med to til tre grader, så det går jo kun én vej. Natten til mandag kan vi nok lige holde os over frysepunktet, men så er det også slut, og der vil være nattefrost, siger Larsen.

Koldere end det ser ud

Et vigtigt ord i denne uge er chillfaktor. For det bliver i den grad relevant. Chillfaktor og kuldeindeks er betegnelsen for, hvor koldt det faktisk føles – og ikke hvor koldt det er. Her spiller blæsten en stor rolle. For eksempel på vejret den 10. december 2018, hvor det bliver fem grader, mens blæsten buldrer med 10 meter i sekundet.

I kuldeindekset kan man således læse sig frem til, at den kombination ender ud med, at det vil føles som et rundt nul på temperatur-skalaen, selv om det i virkeligheden er fem.

– Senere på ugen vil det så føles rigtig, rigtig koldt, siger Klaus Larsen og peger på, at hele den igangværende uge kan byde på meget glatte veje.

Grøn jul – hvid december

Julesneen falder tidligt i år, for ifølge DMIs prognoser bliver det allerede i denne uge så koldt, at vi vil få lov at se hvid nedbør. Det er dog betinget af, hvor du opholder dig i Danmark, hvordan det reelt udarter sig.

– Det bliver især i den sydlige del af landet, at der kommer mest, så her vil det være mest sandsynligt med sne. Det dannes ude over Østersøen, så ved Kattegat og i Nordjylland kan der også komme noget. Resten af landet får nok også hvidt nedbør – om det så er sne eller slud vil variere, siger meteorologen.

Sådan forsætter det givetvis frem mod lørdag, og allerede søndag kommer en ny front, der kan have en del sne med sig. “Det forsvindet dog hurtigt igen. Vi skal jo kunne have vores grønne jul”, siger Larsen med et grin.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu