ANNONCE

Vejret øger risikoen for farligt føre her

27. marts 2020 06:02 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Som bilist skal man være opmærksom. Men det er ikke kun bilister, der skal være det.

Vejret øger risikoen for farligt føre her
Det kan især være svært at se mudder og andet rod på vejene, når det er mørkt. Genrefoto.

Danmark fik en våd start på året. Det kan enhver dansker, der så ud af vinduet i mere end fem minutter en tilfældig februardag i år, nok skrive under på.

Når regnen så endelig er stoppet med at falde, hele tiden, kan man måske få den tanke, at det er slut med at bekymre sig om vand for en tid. Den tanke kan man så passende glemme igen, i hvert fald hvis man skal tro på TopDanmark.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Forsikringsselskabet skriver i en pressemeddelelse, at der den kommende tid er øget risiko for mudder på danske veje, og med det større risiko for at køre fast som bilist.

Vejene bliver ramt

Hvor kommer mudderet fra, vil en nysgerrig læser måske spørge, Svaret er markerne, og årsagen er gyllespredning.

TopDanmark skriver, at landets landmænd for tiden spreder gylle ud over fremtidens afgrøder, og når de rammer de våde marker med deres maskiner, bliver der spredt andet end gylle.

”I år er det usædvanligt vådt efter alt den regn, vi har fået i løbet af de sidste mange måneder. Det kan derfor ikke undgås, at der bliver trukket smat, mudder og pløre med ud på vejene,” siger Gunnel Andersson, markedsudvikler fra Topdanmark, i pressemeddelelsen.

Folk skal passe på

TopDanmark råder derfor alle, der arbejder på de de danske marker i disse tider, til at rydde godt og grundigt op, inden de holder fyraften.

”Vi ser hvert år, at bilister desværre kører galt som følge af mudder på landevejene. Og selvom landmændene er dækket gennem deres ansvarsforsikring, er det et tungt ansvar at bære, hvis ulykken betyder, at nogen er kommet til skade,” siger Gunnel Andersson i pressemeddelelsen.

Hvis man vil øge sikkerheden på de veje, der ligger langs ens marker, kan man gøre flere ting. TopDanmark skriver, at man kan skilte med, at føret kan være mudret, og man kan gøre site for, at vejene faktisk er rene for gylle og mudder, både nat og dag.

”Også i de lyse timer er der glat. Men om aftenen, hvor bilisterne kan have svært ved at se, om vejen er ren eller beskidt, er det vigtigt, at vejen ikke er dækket af mudder, så biler kan risikere at skride ud,” siger Gunnel Andersson i pressemeddelelsen.

Gunnel Andersson råder i øvrigt både bilister og motorcyklister til at sætte farten ned og udvise forsigtighed, når de kører for tiden.

For de landmænd, der har aftaler med maskinstationer, er det desuden vigtigt, at man aftaler, hvem der gør rent på vejene, før skaden sker.

”Hvis aftalerne ikke er på plads, risikerer landmanden at stå med hele erstatningsansvaret alene, hvis der sker en ulykke som følge af glat føre. Aftal derfor på forhånd, hvem der efterfølgende rydder op, når du har en maskinstation til at sprede din gylle ud,” siger Gunnel Andersson i pressemeddelelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu