Vekslende vejr sprækker svage veje

15. marts 2013 16:27 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Vekslende vejr sprækker svage veje
Billede mangler

Næsten alle bilister kender til følelsen. Fjedrene i førersædet sparker en bagi, fordi det ene forhjul uheldigvis tager turen ned i et hul i asfalten. Og sådan bliver det ved. Kæmpe huller i vejen gør turen til en særdeles ujævn oplevelse.

 

Mens fjedrene i sædet irriterer bagdelen, skyder mange danskere skylden for hullerne på de store mængder vejsalt, der spredes vinteren igennem for at holde vejene fri for sne. Det er dog en forkert antagelse.

Hullerne i vejen opstår, fordi vi har nogle særlig vejrforhold lige nu, som ikke gør noget godt for asfalten. Om dagen smelter den is, der ligger på vejene, og vandet løber ned mellem de små sprækker i asfalten. Om natten fryser vandet så til is igen, og da is fylder mere end vand, får det revnerne i asfalten til at udvide sig. Sådan bliver det ved dag efter dag, og til sidst bliver sprækken til et hul.

Hvis vejene er misligholdt, kan man næsten være sikker på, at det skiftende tø- og frostvejr vil ødelægge asfalten. En velholdt vej er tæt og dermed mere robust over for frostskader.

Forrige år vurderede Asfaltindustrien, at der var en halv million huller i de danske veje. Siden er statens 4.000 kilometer vej blevet sat i stand, mens kommunernes 70.000 kilometer vej stadig lider under det vekslende vejr.

Derfor vurderer Asfaltindustrien, at der er betydeligt flere huller i dag, og det er altså dem, bilisternes bagdele mærker, når de kører rundt i det danske land i øjeblikket.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu