Venstre fastholder SU-nedskæringer

4. februar 2013 14:12 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Venstre fastholder SU-nedskæringer
Billede mangler

Forringelser af SUen er den sikreste vej til at sikre, at unge kommer igennem deres uddannelse på normeret tid, lyder det fra Venstre.

 

– Vi mener som hovedregel, at man skal have SU til den tid, som ens uddannelse er normeret til. I dag er det blevet hovedreglen, at man går ud over den tid, siger Mads Rørvig (V), der er medlem af Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser.

Udannelsesminister Morten Østergaard (R) vil endnu ikke lægge sig fast på, hvordan man sætter fut i de forsinkede studerende, og han kan derfor ikke sige, om nedskæringer bliver en del af en kommende SU-reform. Han slår dog fast, at de studerende i højere grad skal tage ansvar for, at de bliver hurtigere færdige.

Hos regeringsparterne Socialdemokraterne er forskningsordfører Mette Reissmann (S) enig i, at de unge skal påtage sig et større ansvar for deres egen situation.

– Det er alene de unge menneskers ansvar at blive færdige til tiden. Det er sådan, at når man får stillet en gratis uddannelse til rådighed, så skal man betragte det som et arbejde. Det holder ikke at være for træt til at møde op til undervisning og lade være med at aflevere sine opgaver, fordi man har tømmermænd, siger hun.

Mette Reismann slår fast, at hun som udgangspunkt ikke mener, at de studerende er dovne, og at man derfor også skal se på, om bureaukrati og stive regler hæmmer de unge fra at komme hurtigt igennem uddannelsen. Nogle studerende har eksempelvis oplevet, at et studieophold i udlandet har forsinket dem, fordi det har taget lang tid at få denne uddannelse godkendt i Danmark. Men forskningsordføreren gør det samtidig klart, at det kan komme på tale at skære i SUen.

– Vi ser på det hele – alt er oppe i luften, alt bliver diskuteret, forklarer hun.

I Venstre undrer Mads Rørvig sig over, at regeringen – som før valget talte imod SU-forringelser – nu alligevel åbner op for at svinge sparekniven. Men det er et nødvendigt træk, påpeger han.

– Når man har SU til seks år, og ens uddannelse er normeret til fem år, så belønner man jo dem, der ikke færdiggør deres uddannelse til tiden rent økonomisk. Det mener jeg er uholdbart, siger han.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu