Venstre kræver tolke-redegørelse fra forsvarsministeren

11. marts 2013 07:14 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Venstre kræver tolke-redegørelse fra forsvarsministeren
Billede mangler

Hvor mange af de afghanske tolke, der arbejder eller har arbejdet for de danske tropper i Helmand, bor også i den provins og den nærmest omegn.

 

Det er et af de spørgsmål, som Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen (V), gerne vil have et svar på fra forsvarsminister Nick Hækkerup (S).

»Ministeren har indtil i dag sagt, at vi ikke bruger lokale tolke, så det her er nye oplysninger. Derfor vil jeg bede om en redegørelse fra forsvarsministeren, når vi mødes til forsvarsforhandlinger i morgen,« siger Troels Lund Poulsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Ifølge TV2s oplysninger har de danske soldater i Helmand brugt syv tolke, der også bor i provinsen.

»Jeg vil have at vide, om det er rigtigt. Antallet kan vise sig at være højere, så det skal vi have kortlagt,« siger Troels Lund Poulsen.

Nick Hækkerup har tidligere afvist at give asyl til de afghanske tolke, som det skete med de irakiske tolke, fordi de ifølge ministeren ikke er i fare for hævnangreb fra Taleban, da tolkene ikke bor i Helmand. Nu er ministeren mindre afvisende.

»Lige nu er det regeringens position, at tolkene ikke skal have asyl i Danmark, men der er to år til, vi trækker os ud, og vi holder selvfølgelig også øje med, hvad andre lande gør,« siger Nick Hækkerup.

Troels Lund Poulsen vil vide mere, inden han melder ud, om de afghanske tolke skal have tilbuddet om asyl.

»Da vi sad i regering, var vi jo villige til at se på, om de irakiske skulle have asyl eller ej. Og det fik de jo i den situation. Om det er det rigtige at gøre nu, må vi diskutere, men det er ikke der, hvor vi er nu,« siger forsvarsordføreren.

»På baggrund af de oplysninger vi får, må vi vurdere, hvordan vi sikrer, at de afghanske tolke får de bedste muligheder for også fremover at have en sikkerhed for deres liv,« fortsætter Troels Lund Poulsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu