Venstre-profil fylder 75 år

7. september 2019 08:19 | Af: Ritzau Fokus

Bertel Haarder nåede gennem tre et halvt årti at bestride mange ministerier. Han er både kendt for sine sange og for et interview, der endte i Cirkusrevyen.

Venstre-profil fylder 75 år
Henrik Dam Kristensen (A) og Bertel Haarder (V) før Henrik Dam Kristensen vælges som formand for Folketinget under møde i Folketingssalen, fredag den 21. juni 2019.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)
Del:

Det er snart 45 år siden, at Bertel Haarder for første gang blev valgt til Folketinget. Og det er nok de færreste danskere, der ikke har hørt om Venstre-nestoren, som lørdag 7. september fylder 75 år.

Journalisten anbefaler

6. oktober 2016 rundede han dag nummer 7853 som minister, og han blev dermed den danske minister, der har siddet i længst tid siden systemskiftet i 1901.

– Men tænk på Fidel Castro, Robert Mugabe og den franske Solkonge. Jeg er jo en ubetydelig grønskolling i det selskab, sagde Bertel Haarder ved den lejlighed.

Knap to måneder senere måtte han forlade posten som kultur- og kirkeminister, da Venstre indlemmede Liberal Alliance og De Konservative i regeringen.

En lang karriere

På det tidspunkt var han ved at blive kørt i stilling til jobbet som generalkonsul i Flensborg, men efter lokal modstand mod at afsætte den siddende konsul takkede han selv nej.

Tilbage i 1982 blev forstandersønnen fra Sønderjylland minister for første gang – og det i lang tid.

Bertel Haarder, der er kandidat i statskundskab med speciale i Grundtvigs frihedssyn, var som undervisningsminister fra 1982 til 1993 en torn i øjet på venstrefløjen, blandt andet fordi han ville ændre folkeskolen.

I 1994 blev han valgt til Europa-Parlamentet, hvor han sad frem til 2001.

Kom i Cirkusrevyen

Da Venstre samme år genvandt regeringsmagten, hentede daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ham tilbage, denne gang som integrations- og Europaminister.

Senere blev han blandt andet undervisningsminister igen.

Bertel Haarder er ikke den konfliktsky type, hvilket tv-seere fik et indblik i, da DR i december 2010 valgte at offentliggøre tv-optagelser med fraklip, hvor han skændtes voldsomt med en journalist fra TV-Avisen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Seancen blev året efter til en sketch i Cirkusrevyen, hvor Ulf Pilgaard parodierede politikeren.

Det tog Bertel Haarder i stiv arm, og ved revyens midtvejsfest dukkede han op som hemmelig gæst.

Venstre-politikeren er ikke bange for at stå på scenen, og han er kendt for sine mange selskabssange. Sidste år udkom samlingen “Bertels bedste – Sange og fortællinger fra Borgen”.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu