Venstre: Uddannelsesministeren holder de studerende for nar

8. februar 2013 13:56 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Venstre: Uddannelsesministeren holder de studerende for nar
Billede mangler

Der er både ris og ros fra Venstre til uddannelsesminister Morten Østergaard (R), der fredag for første gang har meldt ud, at regeringens kommende SU-reform også vil indeholde besparelser på selve SUen.

 

Venstre er med i det nuværende forlig bag SU-reformen, og her mener ordfører på SU-området, Mads Rørvig (V), at uddannelsesministeren bryder et klart løfte til de studerende.

– Det er uværdigt for demokratiet, og det er at holde de studerende for nar, at ministeren før valget og lige efter valget siger, at der ikke bliver rørt ved SUen, som er en vigtig del af velfærdydelserne i Danmark, og så lige pludselig ændrer holdning, siger Mads Rørvig.

– På den anden side er jeg glad for, at ministeren endelig ser behovet for at reformere SUen. Det var noget, vi sagde før sidste valg, forklarer han.

Det er endnu uvist, hvordan den kommende SU-reform skal skrues sammen. Regeringen vil finde to milliarder kroner til statskassen ved at få de studerende hurtigere igennem uddannelserne.

Ifølge uddannelsesministeren kommer reformen til at gå på to ben:

»Reformen vil indeholde to komponenter. Vi vil undgå forsinkelser i uddannelsen, og så vil vi se et bidrag fra de steder i SU-systemet, hvor vi er for generøse,« siger Morten Østergaard,« fredag til Berlingske.

I Venstre vil man afvente regeringens udspil, før man selv kommer med konkrete bud på reformens indhold. Man kunne dog begynde med at se på det såkaldte fjumreår, foreslår Mads Rørvig.

»Men man kunne godt starte med at målrette SU-perioden til den tid, som uddannelsen er normeret til,« forklarer han.

»I dag er det sådan, at man har et ekstra år til sin uddannelse, og der kunne man sige, at i stedet for, at det er hovedreglen, at folk ikke bliver færdig til tiden, skulle vi så ikke gøre det til hovedreglen, at man bliver færdig til tiden,« spørger ordføreren, som dog understreger, at der skal være undtagelser for de studerende, der for eksempel kommer ud for sygdom eller dødsfald i familien.

Spørgsmål: Hvad hvis man skærer i det månedlige beløb til de studerende. Er det noget, som Venstre vil kunne støtte?

»Nej, det ser jeg ikke som en farbar vej at gå. Men vi må se, hvad ministeren spiller ud med, og hvad der bliver grundlag for forhandlingerne, siger Venstre-ordføreren.

SU-rådet, der blandt andet har til opgave at rådgive uddannelsesministeren, har i et brev til Morten Østergaard slået fast, at man ikke skal regne med at få de studerende hurtigere igennem ved at fjerne muligheden for et fjumreår. Til Jyllands-Posten siger rådets formand Per Andersen:

»Intet tyder på, at det påvirker de studerendes studieaktivitet, hvis man fjerner det ekstra års SU, men man må forvente et lidt større frafald, og at nogle unge fra uddannelsesfremmede hjem vil lade være med at tage en uddannelse.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu