Venstre vil forny rigsfællesskabet

21. februar 2013 17:19 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Venstre vil forny rigsfællesskabet
Billede mangler

Venstre advarer imod, at Grønland træder ud af rigsfællesskabet med Danmark og Færøerne, sådan som det grønlandske parti Siumut ønsker det. Det er nemlig mere givende for de tre lande at stå sammen end hver for sig, mener grønlandsordfører Kim Andersen (V).

 

»Jeg synes, vi skal passe på med at afskrive rigsfællesskabet. Vi skal i stedet redefinere det og anerkende, at vi er tre ligeværdige parter og tre meget små lande med begrænsede ressourcer i international sammenhæng. Vi skal begynde at se værdien i at have et fælles samkvem frem for at se på forskellene og ville stå alene,« siger han.

Udmeldingen kommer efter, at formanden for Grønlands næststørste parti, Siumut, onsdag har krævet, at Grønland bliver uafhængigt af Danmark.

»Siumut ønsker uafhængighed. Vi vil væk fra bloktilskudsordningen. Grønland ønsker at tage ansvar for alle områder. For fremtiden arbejder Grønland for et selvstændigt land – uden for rigsfællesskabet,« siger Siumuts formand, Aleqa Hammond, til DR Nyheder.

Aleqa Hammond kan ende med at blive Grønlands første kvindelige landsstyreformand ved valget den 12. marts. Det lyder da også som om, at Hammonds budskab er blevet strammet på grund af valget, mener Kim Andersen.

»Er det det, som grønlænderne vil, må vi jo tage diskussionen derfra, men lad os nu se, hvordan det hele udarter sig. Der er jo også valgkamp i Grønland, og i den forbindelse skærpes synspunkterne, og partierne og politikerne har behov for at melde nogle ting lidt bombastisk ud.«

Når valget er overstået, håber han, at rigsfællesskabets parter kan indgå en dialog om, hvordan man kan forny fællesskabet.

»Vi er jo ikke alene nogen af os, vi hænger jo sammen. Uanset hvad vi siger og ønsker, er der nogle historiske bånd og en masse fælles interessefelter, og derfor synes jeg, vi skal have en åben og tillidsfuld dialog. Det tror jeg, at alle parter har brug for,« siger Kim Andersen.

Spørgsmål: Hvordan skal man redefinere rigsfællesskabet?

»Det er jo det, de kommende drøftelser inden for rigsfællesskabet skal afsløre, men jeg tror da, der er brug for, at vi finder ud af, hvordan vi taler med hinanden, udveksler synspunkter og oplysninger og tager hensyn til hinanden. Grundlæggende synes jeg, at rigsfællesskabet er noget dyrebart og meget fint,« siger Kim Andersen.

Ifølge Grundloven er Grønland og Færøerne en del af det danske rige og dermed underlagt dansk myndighed. Det danske Folketing har dog uddelegeret en række ansvarsområder til de to områder – blandt andet råstoffer – som betyder, at det grønlandske Landsting og det færøske Lagting fastsætter lovgivning og har et selvstændigt økonomisk ansvar. Staten yder årligt et generelt økonomisk tilskud til Færøerne og til Grønland.

Men det er altså det økonomiske tilskud – bloktilskudsordningen – som Siumut nu vil have sløjfet, så Grønland får ansvar for alle politiske områder og bliver et selvstændigt land uden for rigsfællesskabet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu