Venstre vil have alle arbejdsdygtige ledige i straksaktivering

12. marts 2013 05:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Venstre vil have alle arbejdsdygtige ledige i straksaktivering
Billede mangler

Mellem 10 og 35 procent af de ledige vælger helt at forlade kontanthjælpskøen i stedet for eksempelvis at rydde op i parker eller klippe hæk hos pensionister, viser en gennemgang af aktiveringsprojekter i 14 kommuner, Politiken har foretaget.

 

Tidligere undersøgelser viser, at de frafaldne ikke får lønnet beskæftigelse eller finder en uddannelse, fortæller arbejdsmarkedsforsker Henrik Lindegaard Andersen fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (Kora) til avisen.

»I praksis betyder det, at de får hjælp af forældre eller venner – eller tager lån og stifter gæld. Eller de arbejder sort. Og så vender de på et tidspunkt tilbage til de offentlige kasser, men det gør dem ikke nødvendigvis stærkere at gå ud og ind af systemerne,« siger han.

Men Venstres medlem af Folketingets beskæftigelsesudvalg Hans Andersen (V) er ikke bekymret.

»Alle, der overhovedet kan arbejde, skal straksaktiveres fra dag 1. Og hvis de ikke vil være med, er det kun godt, at de bliver vendt i døren, for jeg er af den opfattelse, at det primært er unge mennesker, der er i stand til at tage ansvar for deres liv og fremtid. I mange kommuner er der for lange perioder, mellem at den ledige og jobcentret snakker sammen. Det skal vi have gjort op med,« siger han til Politiken og afviser samtidig, at de frafaldne ryger ud i en grå eller sort økonomi.

»Vi har så finmasket et velfærdssystem, at hvis de frafaldne har massive problemer, opdager vi dem også ude i kommunerne.«

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksens (S) siger til Politiken, at øget brug af nyttejob, som regeringen lægger op til i kontanthjælpsreformen, ikke har til formål at skræmme nogen væk, men at »fremme oplevelsen af, at det er godt at have et arbejde og at gøre nytte for andre«.

»Blandt dem, der fravælger nytteaktivering, vil nogen gå i uddannelse eller job, men der er sikkert også nogen, der falder i med sort arbejde eller kriminalitet. Men det får mig altså ikke til at fjerne pligtdelen fra kontanthjælpsreformen,« siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu