Verden rundt

30. januar 2013 16:09 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Verden rundt
Billede mangler

Familiekatte er dræbermaskiner

 

USA: Hvis du ser katte som små, søde pelsbolde, der spinder, sover 16 timer i døgnet og godt kan lide at blive kløet bag øret, så må du tro om igen. En ny amerikansk undersøgelse viser ifølge Reuters, at katte i virkeligheden er de fødte dræbermaskiner.

Katte er den største årsag til dødsfald blandt fugle og små pattedyr i USA, og her er der både tale om familiekatte og gadekatte uden ejere. Ifølge undersøgelsen dræber amerikanske katte årligt 3,7 milliarder fugle og 20,7 milliarder andre dyr.

Kattenes ofre er hovedsagligt mus og rotter i tætbefolkede områder, mens lidt større dyr må lade livet i forstæder og landdistrikter, hvor kattene også går efter egern og kaniner.

Foreningen American Bird Conservancy, der arbejder for at beskytte USAs vilde fugle, er fortørnede over de mange fugledrab.

– Vi elsker alle sammen katte. De er søde, de er pelsede, men vi kan ikke længere tillade, at disse rovdyr bliver sluppet løs i et intetanende og forsvarsløst miljø, siger foreningens talsmand, Robert Johns, til Reuters.

Udmeldingen er en helt anden fra Carol Barbee, der er tidligere præsident for organisationen for katteelskere American Cat Fanciers Association, der bestemt ikke bryder sig om, at katte bliver kaldt for »dræbermaskiner«.

– Udendørskatte gør deres pligt. De fanger mus og rotter og ting, som det er deres opgave at fange. Og ja, så vil de en gang imellem fange en fugl, men jeg tror personligt ikke, de er ansvarlige for massedød og ødelæggelse, siger hun til Reuters.

Irland vil lade ensomme drukkenbolte køre bil

IRLAND: Landsbypubben er en central del af den irske kultur. Selv de mindste byer har en lokal bar, hvor snakken går og musikken spiller, og det skal forbuddet mod spirituskørsel ikke forhindre indbyggerne i grevskabet Kerry at få del i.

Det landlige grevskabs amtsråd foreslår nu, at der udstedes særlige tilladelser til spritkørsel til beboere i landdistrikter, hvor bilen er det eneste transportmiddel, når pubben kalder. Ifølge NBC News mener amtsrådet, at tilladelsen vil være »til stor gavn for mennesker, der lever alene«, og at det vil »genskabe en smule social aktivitet på de lokale pubber, og måske også bidrage til at forebygge depression og selvmord«.

Det lader imidlertid ikke til, at sprittilladelsen bliver en realitet. Flere ledende politikere, heriblandt transportminister Leo Varadkar, afviser spritkørselstilladelsen. Transportministeren erkender, at ensomhed er et udbredt problem i landdistrikterne, men Kerry-politikernes plan er ikke løsningen.

– Det er naturligvis et forslag, som vi er stærkt imod. De fleste trafikuheld sker i landområderne og på de små veje, siger han til avisen Irish Independent.

Ifølge forslaget fra Kerry skal tilladelsen til at drikke tre store fadøl og køre bil kun gives til personer, der bruger smalle landeveje, hvor det er umuligt at køre mere end 50 kilometer i timen.

Zimbabwes konto kom helt i bund

ZIMBABWE: 1.200 kroner. Det var beløbet på Zimbawes statslige bankkonto, da regeringens embedsmænd i sidste uge havde fået deres løn.

Det fortalte finansminister Tendai Biti i sidste uge, men han understreger over for BBC, at det er ikke er ensbetydende med, at landet er bankerot. Allerede dagen efter løb der nemlig 166 millioner skattekroner ind på kontoen.

Ifølge finansministeren blev bemærkningerne taget ud af sammenhæng. Pointen med hans historie var ikke, at Zimbabwe var på vej til at gå fallit, men derimod at understrege, at landet ikke har råd til at afholde det planlagte valg og folkeafstemningen om en ny forfatning.

Det anslås, at de to afstemninger vil koste 1,1 milliarder kroner, og ifølge regeringsavisen The Herald har finansminister Biti og justitsminister Patrick Chinamasa fået til opgave at søge om hjælp fra private donorer.

Zimbabwe har gennem en årrække oplevet hyperinflation, men efter den enerådende præsident Robert Mugabe i 2009 blev presset til at lade sine politiske modstandere indgå i regeringen, har man formået at bremse den økonomiske deroute. Det er blandt andet sket ved at udskifte den lokale valuta med den amerikanske dollar.

BNB

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu