Verdens ledere hylder pave Frans I

14. marts 2013 09:55 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Verdens ledere hylder pave Frans I
Billede mangler

VATIKANET: Statsledere verden over har siden onsdag aften hyldet valget af argentinske Jorge Mario Bergoglio som den første latinamerikanske pave og opfordret ham til at arbejde for fred og forsoning.

 

»Som den første pave fra et amerikansk kontinent taler udnævnelsen sit tydelige sprog om regionens styrke og vitalitet, som i stigende grad former vores verden,« udtaler USAs præsident, Barack Obama, ifølge AFP.

»Ligesom jeg værdsatte samarbejdet med pave Benedikt XVI, ser jeg frem til at arbejde sammen med Hans Hellighed for at fremme fred, sikkerhed og værdighed for vores medmennesker,« tilføjer Obama, som hylder den 76-årige Bergoglio, der har fået navnet pave Frans I, som »fredens beskytter«.

Argentinas præsident, Cristina Kirchner, der havde et anstrengt forhold til Bergoglio i hans tid som kardinal i Buenos Aires, ønsker, at han får »en frugtbar tid som pave«, og understreger, at »der venter ham et kæmpe ansvar for at søge retfærdighed, lighed, broderskab og fred«.

Kirchners kolde luft til ham blev illustreret i 2010, efter han havde kritiseret Argentinas dengang nye lov om legalisering af homoseksuelle ægteskaber, som han kaldte »en ordning, der ødelægger Guds plan« og »et stort og frygteligt antropologisk tilbageskridt«. Kirchner svarede dengang, at Bergoglios kommentarer »virkelig mindede om tiderne under inkvisitionen«.

Onsdag aften sagde den tyske kansler, Angela Merkel, at »håbet fra millioner af troende i Tyskland og resten af verden nu hviler på den nye pave«, mens EU-præsident Herman Van Rompuy, og Europa-Kommissionens leder, José Manuel Barroso, opfordrede Frans I til at bringe »verdens mennesker og regioner tættere sammen«.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, understregede, at FN og den romersk-katolske kirke har »fælles mål« om at fremme fred, social retfærdighed og menneskerettigheder, samt at bekæmpe fattigdom og hungersnød.

»Vi deler også overbevisningen om, at vi kun kan løse samtidens indviklede udfordringer gennem dialog,« påpegede Moon.

I Paris sagde præsident Francois Hollande, at hans regering ser frem til at fortsætte den »tillidsfulde dialog« med Vatikanet.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu