Vestager ryster på hovedet af trussel fra EL

11. marts 2013 16:57 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Vestager ryster på hovedet af trussel fra EL
Billede mangler

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har ikke meget til overs for Enhedslistens trussel om at stemme imod aftalen om kommunernes økonomi for næste år.

 

Ifølge Jyllands-Posten har Enhedslistens hovedbestyrelse og folketingsgruppe ellers besluttet, at partiet vil stemme imod aftalen, fordi man frygter, den vil koste arbejdspladser.

»Der bliver et samlet minus på 2,6 milliarder kroner til kommunal service næste år. Det betyder flere fyringer ude i kommunerne. Det siger vi nej til,« siger Frank Aaen til Jyllands-Posten.

Regeringen skal have flertal for sin årlige kommuneaftale, når den skal vedtages i Folketinget, men Margrethe Vestager tager truslen fra Enhedslisten med sindsro.

»Det passer ganske enkelt ikke, at kommunerne nu skal skære i serviceudgifterne for 2,6 milliarder kroner og fyre tusindvis af medarbejdere som følge af regeringens forståelse med KL om rammerne for kommunernes økonomi i 2014. Tværtimod. Kommunerne kan i år og næste år holde serviceudgifterne på et niveau, der ligger over, hvad de brugte sidste år. Det er muligt, fordi foreløbige regnskabstal tyder på, at kommunerne i 2012 brugte omkring seks milliarder kroner mindre, end de havde budgetteret med,« siger Margrethe Vestager i en skriftlig kommentar.

»Der bliver altså et fornuftigt økonomisk råderum også i år og næste år til at udvikle velfærden. Kommunerne har taget et stort økonomisk ansvar og har dermed banet vejen for, at vi nu kan frigøre to milliarder kroner til et fælles mål om at styrke konkurrenceevnen. Til gengæld gives der et løft til de kommunale investeringer i 2014. Det vil gavne hele samfundet. Men penge, man ikke bruger, og penge, man ikke har brugt, kan ikke føre til fyringer,« siger hun.

Aftalen indgår som en del af regnestykket bag regeringens udspil til en vækstpakke, som Venstre og de Konservative mødes med regeringen om sent mandag eftermiddag.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V), vil dog ikke på forhånd spekulere i Enhedslistens trusler.

»Det står ikke skrevet i sol og måne, at kommuneaftalen skal være en del af vækstpakken. Det er noget, regeringen ønsker. Vi har nogle andre ønsker, og så må vi se, om vi ikke kan få enderne til at mødes,« siger hun.

»Nu skal man lade være med at drage konklusioner, som måske overhovedet ikke bliver aktuelle.«

For Venstre er ambitionen først og fremmest at skabe mere vækst.

»Vi går til forhandlingerne med ønsket om, at der bliver skabt en vækstpakke, for det er vigtigt for Danmark, at skatter og afgifter bliver lettet, men den her pakke kommer ikke til at løse alle problemer,« siger hun.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu