ANNONCE

Vestager: Vi træder på tobin-speederen

9. februar 2012 12:06 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Vestager: Vi træder på tobin-speederen
Billede mangler

Træd på speederen, så vi kan få stemt om en tobinskat i EU.
Sådan lyder bønnen fra Tyskland og Frankrigs statsledere om en skat på aktiehandel – den såkaldte tobinskat – til det danske EU-formandskab. Og den er økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) helt med på.
“Jeg synes, det er en god ide, fordi det er så højpolitisk et forslag, så derfor er det godt, at få det afgjort hurtigt,” siger hun til Newspaq.
Tysklands kansler Angela Merkel og den franske præsident Nicolas Sarkozy har nu et brev til den danske regering, fordi vi har EU-formandskabet. Budskabet er klar: Få stemt om en tobinskat i år.
“Vi har lagt op til at forhandle det efter bogen, men nu har vi fået brevet her, og det er helt fint med os,” fortæller Margrethe Vestager.
Regeringen havde i første om gang ikke travlt med at få forhandlet om en aktieskat kun for EU-lande, fordi det kan sende arbejdspladser fra Danmark til lande uden skat, mener de.
Tilhængerne siger, at tobinskatten vil hive en masse penge fra banker og børspekulanter over i slunkne europæiske statskasser. Bankerne må til lommen, fordi de var med til at føre verden ud i en økonomisk krise, lyder det.
EU-kommissionen forventer, at en tobinskat kan sende 420 milliarder kroner årligt ned i slunkne europæiske statskasser.
Flere lande, herunder Sverige og Irland, har kritiseret forslaget om en tobinskat, mens Frankrig og Tyskland er store tilhængere. Storbritannien siger klart fra, mens Frankrig overvejer selv at indføre skatten, hvis ikke alle EU-landene kan blive enige.
Skatten er opkaldt efter økonomen James Tobin, der fik idéen. Men den har også mange andre navne såsom ‘Robin Hood-skat’, ‘Den finansielle transaktionsskat’ eller ‘finansskat’.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu