Vestjysk bankkrise kan ramme hele landet

4. februar 2013 07:51 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Vestjysk bankkrise kan ramme hele landet
Billede mangler

Hvis det går helt galt for den kriseramte Vestjysk Bank, så kan det medføre dyrere lån for alle bankkunder i Danmark, skriver Børsen.

 

Banken er nemlig så stor, at et krak kan give genlyd i udlandet, hvor de danske banker henter penge. Og prisen vil stige, hvis endnu en af de danske banker af en vis størrelse går ned, vurderer eksperter.

Det understreges af, at det internationale kreditvurderingsbureau Moody’s øjeblikkeligt advarede om en negativ virkning for den danske banksektor, da Spar Lolland smed håndklædet i ringen forrige weekend.

Fredag chokerede Vestjysk Bank med en nedjustering af det forventede resultat for 2012 med 375 millioner kroner, så forventningen nu er et minus på 1,15 milliarder kroner før skat. Og det forstærker frygten for, at banken går konkurs.

“Hvis det sker for en bank i den størrelse her, så kan det skabe overskrifter ude i verden og være negativt for banksektoren og formentlig betyde dyrere funding. Det er helt centralt at undgå det,” siger professor i finansiering Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School, CBS, til avisen.

Blandt andre analytiker Lars Holm fra Danske Markets advarer også om den skadelige virkning af endnu et dansk bankkrak, som sender staten ind som redningsmand.

Vestjysk Bank udfordrer jo systemet i og med, at den er så stor, som den er. Hvis det ender med en Bankpakke III-løsning, vil det være rigtig skidt,” siger han til avisen.

Vestjysk Bank, der er landets niende største pengeinstitut, har efter nedskrivningen fredag kun råd til at tabe yderligere 350 millioner kroner, før kapitalen er væk, og adm. direktør Vagn Thorsager erkender situationens alvor.

” Vi arbejder ud fra en strategi om, at vi fortsat skal være et selvstændigt pengeinstitut. Men vi må også erkende, at de sidste to år har kostet 2,5 milliarder kroner. Det er vi påvirkede af og ser alvoren i,” siger han til avisen.

Staten blev efter fusionen med den ligeledes kriseramte Aarhus Lokalbank aktionær i banken. Posten er i dag på 54,3 procent, og banken arbejder på at få staten til at konvertere en del af sit tilgodehavende til endnu flere aktier, så bankens rentebyrde bliver lettet.

 

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu