Veteran lider af zombiesyndrom: Troede han allerede var død

11. december 2016 13:57 | Af: Louise Bennetzen, lb@newsbreak.dk

Efter en ulykke følte den tidligere soldat sig som en levende død på grund af en meget sjælden sygdom.

Veteran lider af zombiesyndrom: Troede han allerede var død
Tilfælde af Cotards syndrom, almindeligt kendt som "zombie-syndromet", har været set siden 1700-tallet. Arkivfoto: SCANPIX

En soldat troede, han var et levende lig i 18 måneder, efter han blev ramt af en sjælden sydom, Cotards syndrom, der fik ham til at tro, at han var en zombie. Det skriver det anerkendte britiske medie Daily Mail.

35-årige Warren McKinlay er gift og har to børn. Faren fra Essex England begynde at sulte sig til døde, da han troede, han allerede var død og et spøgelse. Men han blev kureret, efter han mødte en anden britisk soldat, der også led af Cotards syndrom. Det er en meget sjælden sygdom også kendt som “zombie-syndromet”.

“Jeg var jo allerede død”

Patienter, der lider af syndromet, tror, at de er døde eller, at dele af deres krop ikke længere eksisterer. Nogle dør af sult, fordi de ikke længere tror, de behøver at spise.

McKinlay led af syndromet i 18 måneder, men fik det bedre mens han blev behandlet på et rehabiliteringscenter for soldater i Surrey England.

– Jeg overtalte mig selv til at tro, at jeg faktisk var død. Jeg følte mig bogstaveligt talt som en levende død, fortæller han og fortsætter:

– Det var som om, jeg var et spøgelse. Jeg blev behandlet på et tidspunkt, hvor mange soldater kom hjem fra Afghanistan med ingen arme eller ben.

Og synet af død overalt gjorde kun hans sygdom endnu værre.

– Jeg var omringet af historier om død – det var, som om jeg var i et levende mareridt. Jeg nægtede at spise, da jeg ikke troede, der var nogen grund til det. Jeg var jo allerede død, husker soldaten.

McKinlay fortæller også, at han havde det som om, han levede i en alternativ virkelighed. Han hørte for eksempel sin far kalde på ham, som de var i det samme rum, selvom de bor langt fra hinanden.

Ulykke gjorde ham syg

Han fortæller, at symptomerne begyndte, efter han var i en motorcykel ulykke for 11 år siden. Ulykken efterlod McKinlay i en kamp for sit liv. Han kom sig efter ulykken, men kunne intet huske i seks uger og var sikker på, han var død. Han kom sig først, efter han mødte en anden patient.

Trods den sjældne syndrom har der været andre historier om den skræmmende sygdom. I januar kom historien frem om en 17-årig pige, der også led af syndromet. Hun havde brugt tre år af sit liv overbevist om, at hun var død. Haley Smith fra Alabama kom sig dog til sidst med hjælp fra en psykolog.

– At være et lig var den mest bizarre oplevelse , men jeg er så glad for at være sluppet ud i live, siger Haley.

Af de andre sjældne tilfælde af Cottards syndrom var en 53-årig fra New York, der i 2008 påstod hun stank af rådne fisk, fordi hun var død.

Fakta

Hvad er Cotards syndrom?

Tilfælde af Cotards syndrom daterer tilbage til 1788, men det blev først identificeret af den franske neurolog Jule Cotard i 1950.

Ligesom bipolar lidelse eller skizofreni er Cotards en anden form for vrangforestilling. Patienter med lidelsen beskriver ofte en følelse af blodtab, manglende organer og/eller manglende kropsdele.

Den forvrænget virkelighed kommer fra en fejl i det område af hjernen, der genkender ansigter. Men også em fejl i amygdalaen, et mandelformet sæt af neuroner, der bearbejder følelser.

Det resulterer i en manglende evne til at genkende ansigter, selv patientens eget ansigt, og får personen til at føle sig afskåret fra virkeligheden.

Der er ingen kur, men behandlinger inkluderer antidepressiver sammen med det kontroversielle elektrochok.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu