Vettel: ”En tiendedel sekund er lang tid i formel 1”

14. marts 2013 11:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Vettel: ”En tiendedel sekund er lang tid i formel 1”
Billede mangler

Teenage-år der forsvandt på alverdens gokart- og racerbaner. Rekorder som ’yngste formel 1-kører (som 19-årig), ’yngste pole position (21-årig), yngste grandprix-vinder’ (21 årig). Og senest tre VM-titler i streg i 2010-12.

 

Det ville kun være naturligt hvis Sebastian Vettel ikke var den allermest motiverede kører op til formel 1-sæsonen 2013. At den 25-årige tysker efter mere end 10 år i overhalingsbanen var begyndt at virke bare en smule træt.

Men når han sidder her i paddocken i Melbournes Albert Park, er han mere tændt end nogensinde. Årets første formel 1-løb, Australien Grand Prix, er kun et par dage ude i fremtiden, og Vettel glæder sig.

– Jeg har savnet racing, siger han om den korte pause efter 2012-sæsonen.

– Det var skønt at komme tilbage i bilen ved de første vintertest, få støvet børstet af og gøre det, jeg elsker allermest: At køre en formel 1-racer, siger han.

Måske hænger kærligheden til selve det at køre i bilen også sammen med, at han i Red Bull-cockpittet har en form for privatliv. Som manden der kører i Michael Schumachers hjulspor er Vettel superstar i Tyskland – i en sådan grad, at han nu bor i Schweiz.

– På en måde er jeg jo altid under mikroskopet. Og måske derfor er det altid så fedt at komme hjem til Schweiz, hvor folk er mere afslappede. Jeg kan godt mærke, når jeg bliver genkendt, men det er sjældent, fremmede begynder at tale til mig. Jeg kan godt gå rundt uden at blive forstyrret.

Vettel glæder sig åbenlyst til den nye sæson.

– Det er jo et nyt år, og vi starter alle med nul point. Derfor er alt åbent, og vinter-testerne har i hvert fald ikke gjort det nemmere at udpege en favorit. Det tegner meget åbent – det var meget tæt sidste år, og det bliver det også i år, siger han.

De seneste års succes har gjort Sebastian Vettel til en endnu bedre formel 1-kører.

– Jeg har jo bevist over for mig selv, at jeg kan vinde VM, så dét pres er i hvert fald væk, siger han eftertænksomt.

Søndag i Melbourne starter Sebastian Vettel sin syvende formel 1-sæson og sit grandprix nummer 102. Han er trods sin unge alder allerede nu en af de mest erfarne kørere i feltet. Det betyder også, at han er blevet bedre til at kommunikere med Red Bull-ingeniørerne og til at analysere sine egne og bilens præstationer.

– Selvfølgelig kan jeg mærke, når en omgang er en tiendedel sekund bedre end den forrige. Faktisk kan jeg se det på et lille display på rattet, men det er også noget man kan føle. En tiendedel er lang tid i formel 1, siger han alvorligt.

Den ekstra tiendedel, alle formel 1-kørere altid jagter, er også forbundet med en vis risiko. Selvom Vettel nu er medlem af den eksklusive klub af formel 1-kørere med mere end 100 grandprix´er på CV´et, har han aldrig haft en alvorlig crash.

– Men jeg har også stor respekt for det, jeg laver. I bilen opvejer men hele tiden risici. Og når man tager en chance, er man ikke decideret bange – men bekymrer sig mere om, hvorvidt manøvren går godt eller ej. Det er selvfølgelig også en form for frygt, men den opfatter jeg som positiv. Den skærper opmærksomheden.

Frygten for ikke at kunne leve op til de seneste års fantastiske resultater er også nærmest ikke-eksisterende. Også selvom hverken han eller Red Bull-makkeren Mark Webber har toppet tidstagnings-listerne under vinterens tests.

– Vores ny bil er en forbedring i forhold til sidste år, og selvom det er rart at se sit navn øverst på listen, er det ikke noget der betyder noget. Det er først i løbene man får point, siger han.

Hvis der overhovedet er noget, Sebastian Vettel er bekymret for denne solskinsdag i paddocken i Albert Park, er det den nye generation af formel 1-dæk fra Pirelli.

– Det var svært at få dækkene til at holde under de temperaturer vi oplevede ved vinter-testerne. Jeg håber det bliver bedre her i Melbourne – eller kan det blive et’sjovt løb på søndag, siger han.

Og hverken jetlag eller 10 år i overhalingsbanen har gjort ham træt.

– K… – det var en lang tur, men nu er vi her i Melbourne, siger han om det jetlag, der plager resten af paddocken.

Og kommer så ind på de teenage-år der forsvandt i kampen for at blive formel 1-historiens yngste verdensmester.

– Men modnes tidligt i motorsport – langt tidligere end i et normalt’ liv. Som ung gokart- eller racerkører bliver man meget tidligt konfronteret med konsekvenserne af sine handlinger. Når man er 15-16 år skal man tage beslutninger om ens liv og karriere, som andre først tager langt senere. Man omgås også hele tiden mennesker, der er ældre end én selv. Hvis man studerer, er det sammen med jævnaldrende – når man kører

racerløb, er man omgivet af folk fra en anden generation, siger han.

– Man bliver tidligt voksen i den her branche.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu