»Vi aner ikke, hvad der bliver serveret for vores børn«

17. februar 2013 16:00 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
»Vi aner ikke, hvad der bliver serveret for vores børn«
Billede mangler

Den omstridte madordning er ikke synderlig populær i Nordjylland. Næsten halvdelen af kommunerne i regionen fortæller til Berlingske Research, at ingen af deres daginstitutioner er med i ordningen.

 

Den tendens modarbejder man umiddelbart i Skørping, hvor forældrene i alle byens tre institutioner i december stemte ja til, at deres børn skal have serveret et måltid mad en gang om dagen fra 1. august. Men madordningen blev ifølge en af forældrene stemt hjem med en meget lille margen, og det er ikke alle forældre, der glæder sig til at slippe for at smøre madpakker.

»Vi ved sådan set ikke, hvad der er blevet sagt ja til. Vi aner ikke, hvad den madordning indeholder. Vi aner ikke, hvem der skal producere maden, eller hvem der skal levere den,« siger 49-årige Stig Jonstrup Pedersen, der er far til treårige Christian, som har sin daglige gang i »Børnehuset 100 meter skoven«.

»Vi aner ikke, hvad det er for et måltid mad, der bliver serveret for vores børn efter 1. august,« understreger Stig Jonstrup Pedersen.

»Det eneste, vi ved, er, at vi skal betale 509 kroner 11 måneder om året for dagens hovedmåltid, og vi skal stadig selv stå for småmåltider som for eksempel frugt.«

Faren fra Skørping er langt fra tilfreds med den måde, som madordningen er blevet vedtaget på.

»Det er et principielt problem, at man fra lovgivernes side har valgt at sige, at det er en tilvalgsordning. Det betyder, at de, der undlader at stemme, tæller med i ja-bunken,« siger han.

Derudover finder han det hverken »særlig demokratisk eller hensigtsmæssigt«, at forældrene til de børn, der skal begynde i skole kort efter 1. august, hvor den nye toårige periode med madordningen starter, har haft en stemme.

»Nogle forældre har måske stemt om en ordning, som de ikke kommer til at gøre brug af. Og hvis de ikke har stemt, så har de alligevel stemt ja,« siger Stig Jonstrup Pedersen og understreger, at en madordning kan være en god idé.

»Jeg kan godt se fordelene ved en madordning, og man bør kunne tage muligheden op i enhver daginstitution i det her land, hvis der er et ønske om det fra forældrene. Så er det noget, der kommer nedefra, og så kan man selv gå i gang med at finde nogle leverandører,« siger Stig Jonstrup Pedersen.

Hverken »Børnehuset 100 meter skoven« eller de to andre institutioner i Skørping har køkkenfaciliteter til at lave maden fra bunden selv, så maden vil komme fra en endnu ukendt ekstern leverandør.

Forældre til børn i daginstitutioner landet over skal hvert andet år tage stilling til, om de vil betale 400-600 kroner om måneden for at få serveret et måltid mad til deres børn hver dag.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu