Vi bliver dårligere til ciao og bonjour

3. juli 2012 05:52 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Vi bliver dårligere til ciao og bonjour
Billede mangler

I disse ferietider rejser mange danskere til udlandet, men færre af os kan tale med lokalbefolkningen, der hvor vi tager hen.
Danskerne ligger godt nok langt over det europæiske gennemsnit, når det kommer til at mestre andre sprog end modersmålet.
Men det går ned ad bakke, og færre og færre kan i dag begå sig på to eller flere fremmedsprog, viser en ny undersøgelse foretaget for EU-Kommissionen. Det skriver Berlingske.
Andelen af danskere, der mestrer flere fremmedsprog er faldet med otte procentpoint siden 2005 og udgør i dag 58 procent. Til sammenligning er EU-landenes gennemsnit 25 procent, men tendensen er farlig, lyder det samstemmende fra erhvervsliv og eksperter.
– Over halvdelen af vores BNP bliver skabt af eksport, over 700.000 arbejdspladser bliver skabt af eksport. Vi bliver nødt til at blive klædt bedre på sprogligt i eksporterhvervene, siger Jannik Schack Linnemann, der er forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.
– Det er der, vi tjener vores penge, tilføjer han.
Sammen med sprogeksperter efterlyser erhvervslivet mere og bedre sprogundervisning lige fra folkeskolen til universitetet. Og der bliver da også arbejdet på sagen i Uddannelsesministeriet, skriver Berlingske.
Ministeriet har netop modtaget en opdateret rapport om en national fremmedsprogsstrategi, der blandt andet anbefaler, at skoleelever får engelsk i 1. klasse og et obligatorisk andet fremmedsprog i 3. klasse.
Og uddannelsesminister Morten Østergaard (R) vil sætte ekstra fokus på problematikken efter at have set EU-Kommisionens nye tal.
– Det er stærkt bekymrende. Det er det modsatte af, hvad vi har brug for i en globaliseret verden. Det understreger, at vi har et behov for at kigge på, hvordan vi fremmer vores sprogkundskaber, siger Østergaard.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu