Vi bruger konto- og kreditkort mere

4. februar 2013 09:35 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Vi bruger konto- og kreditkort mere
Kreditkort

Danskerne trækker mere på konto- og kreditkort end tidligere. Foto: Colourbox.

Vores brug af købe- og kreditkort stiger langt mere end udlån i banker og realkreditinstitutter.

 

Danskerne forøger deres lån via købe- og kreditkort, så den samlede forbrugerkredit er steget med 3,3 procent gennem 4 kvartal 2012, fremgår det af tal fra Danmarks Statistik.I forhold til det tilsvarende kvartal i 2011 er stigningen i forbrugerkreditten endda steget med 4,7 procent.

Kvartalets stigningen kan ses i forhold til, at bankers og realkreditinstitutters samlede udlån til husholdningerne i samme periode steg med kun 0,2 procent.

“Danskernes træk på købe- og kontokort var ved udgangen af fjerde kvartal 2012 på 7,6 mia. kr. Det er en stigning på 6,9 pct. i forhold til tredje kvartal,” skriver Danmarks Statistik.

Cheføkonom i Arbejdernes Landsbank Lone Kjærgaard kalder tallene bekymrende.

“At der er sket en stigning i den gæld, danskerne har uden om penge- og realkreditinstitutterne, er bekymrende og samtidig ganske paradoksalt, da vi står i en tid, hvor danskerne generelt holder pungen tæt til kroppen og er meget tilbageholdende med at optage lån i bankerne og realkreditinstitutterne. Det bekymrende består naturligvis i, at forbrugerkreditter, der optages uden om de finansielle institutioner, som tommelfingerregel er de markant dyreste. Det er derfor bekymrende, at den slags lån stiger i en tid, hvor krisen fortsat sætter sine spor og flere danskere end tidligere melder om pengeproblemer,” skriver hun i en kommentar.

Stigningen er sket på trods af, at der samtidig er sket et fald i købe- og kontokort udstedt af benzinselskaber på 11,4 procent i forhold til tredje kvartal.

Den samlede saldo på købe- og kontokort er steget med 14 procent i forhold til det tilsvarende kvartal året før. Og optagelsen af såkaldte blankolån uden sikkerhed var steget med 1,4 procent til 8,4 milliarder kroner i løbet af kvartalet, og det er især bekymrende for Lone Kjærgaard.

“De rene blankolån må betegnes som de værste i kategorien af forbrugerkreditter uden om banker og realkreditinstitutter. Her får man som låntager ofte et femcifret beløb i hånden på ganske få minutter – ofte på sit glatte ansigt, hvilket vil sige uden nogen grundig form for kreditvurdering. Det siger næsten sig selv, at den slags lån kun kan formidles ved at långiver til gengæld kræver skyhøje renter,” skriver hun.

Med dagens stigning er forbrugsgælden pr. husstand 7.550 kroner.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu