Vi hader, når folk bryder denne lov: Mange af os gør det alligevel

20. september 2018 05:54 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Danskerne ser ned på mobilbrug bag rattet, men mange gør det selv alligevel.

Vi hader, når folk bryder denne lov: Mange af os gør det alligevel
Alt for mange danske bilister bruger mobilen bag rattet, selvom langt de fleste mener, at det er socialt uacceptabelt. Foto: Scanpix

Politikredse landet over holder i denne uge ekstra udkig efter bilister, der ikke holder fokus på vejen. Uopmærksomhed er nemlig et stort problem i trafikken, og det er ikke kun mobilen, der bliver brugt for flittigt bag rattet. Onsdag kunne Københavns Vestegns Politi berette, at man havde uddelt bøder til to bilister, der havde siddet med en bærbar computer på skødet, mens de kørte.

Men faktisk mener langt de fleste danskere, at det er socialt uacceptabelt at bruge håndholdt telefon, mens man kører. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Undersøgelsen, der er foretaget blandt over 2000 bilister, viser, at 93 procent mener, at det er er ugleset at bruge sin telefon, mens man kører bil.

En del af de 93 procent lever dog ikke op til deres egne standarder, for samtidig svarer 14 procent, at de meget ofte, ofte eller en gang imellem taler i håndholdt telefon bag rattet.

Fakta

Det viser undersøgelsen

I første halvår af 2018 har Promonitor for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension spurgt 2.113 bilister om deres holdning til uopmærksomhed i trafikken.
Undersøgelsen viser, at:

  • 93 % danskerne mener, at det er socialt uacceptabelt at tale i håndholdt mobil og skrive på sin mobil bag rattet.
  • 14 % af danskerne taler meget ofte/ofte/en gang imellem i håndholdt bag rattet.
  • 17 % ser på telefonen meget ofte/ofte/en gang imellem, mens de kører.
  • 66 % af de adspurgte mener, at det vil være en god ide med en fordobling af politikontrollen af uopmærksomme trafikanter.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik

Uopmærksomhed er involveret i hver tredje dødsulykke, og derfor arbejder både politiet og Rådet for Sikker Trafik for at få bragt mobilbrugen i bilen ned.

– Hvert år må vi ringe på døren hos familier med besked om, at en pårørende enten er kommet alvorligt til skade eller har mistet livet på grund af uopmærksomhed i trafikken. Det er vigtigt, at vi alle er opmærksomme i trafikken, og derfor er uopmærksomhed et af Rigspolitiets fokusområder, udtaler Christian Bertelsen, politiassistent i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, i en pressemeddelelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Antallet af bilister, der bruger håndholdt mobiltelefon, er faktisk også faldet over de seneste år, men tallene er fortsat alt for høje, mener Rådet for Sikker Trafik.

– De fleste har nok oplevet at møde en uopmærksom bilist, der slingrer afsted på vejen og måske kommer over i modsatte vognbane. Det skaber både irritation og en enorm utryghed hos alle andre. Så drop mobilen, når du sidder bag rattet! Så kan du også nå at reagere hurtigere, hvis der opstår en kritisk situation, udtaler Lisbeth Sahl, der seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Sidste år sigtede politiet 19.900 trafikanter for at bruge håndholdt mobil, mens de kørte i trafikken.

Fakta

Hvad siger loven om uopmærksomhed i trafikken?

Der er to paragraffer i færdselsloven, der handler om uopmærksomhed i trafikken:

Færdselslovens § 55a

”Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner”

Ser politiet, at du bruger håndholdt mobiltelefon eller sender en sms, mens du kører bil, får du en bøde på 1.500 kr. Kører du på cykel er bøden 1.000 kr., hvis du bruger din håndholdte mobil.

Færdselslovens § 3 stk. 1

”Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres”

Der er mange ting, der kan forårsage uopmærksomhed, og det er umuligt at lovgive om dem alle. Politiet vurderer i hvert enkelt tilfælde, om denne paragraf er overtrådt. Det kan fx være, hvis de ser en bilist køre bil og læse avis samtidigt.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

Fakta

Uopmærksomhed i trafikken er farligt

  • Der er uopmærksomhed involveret i omkring hver tredje dødsulykke i trafikken (kilde: Vejdirektoratet).
  • Hvis du kører 80 km/t. på en landevej og kigger på din mobil eller GPS i blot fire sekunder, så har du kørt 89 meter uden at have øjnene på trafikken.

Kilde: Rigspolitiet

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu