-Vi kan lugte branden: Dansker er nabo til dræbende brande

10. oktober 2017 07:48 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Fokus

En dansk vinmager og en dansk pastor er blandt de påvirkede af brandene i Californien. Ti mennesker er døde.

1500 bygninger brændt ned, 10 mennesker har mistet livet, og flammerne hærger stadig. Video: Ritzau.

Ti mennesker er døde, adskillige andre er kommet til skade, 1500 bygninger er blevet ødelagt og tusindvis af huse er blevet evakueret som følge af i alt 14 voldsomme skovbrande, der hærger Californien.

Blandt de mange mennesker, der bor ved flammehavet, er flere danskere. Leo Steen Hansen er en af dem. Han er vinmager i området Sonoma County, og han fortæller, at det nærmest “regner med aske.”

– Da jeg kørte ud for at tjekke vinmarkerne på motorvejen i morges, var der kø på alle tankstationer. Da jeg kørte tilbage, stod der “udsolgt” på alle stationerne. Alt benzinen er solgt, fordi folk kører fra området, siger Leo Steen Hansen.

Han hører fra venner og bekendte, der har været nødt til at overlade deres hjem til flammerne.

– Man hører alle historierne. Min kones kollega har mistet sit hjem. Der er også en række historiske vingårde i Napa og Sonoma, der er brændt ned, siger han.

Føles som en spøgelsesby

Mandag 9. oktober er helligdag, den såkaldte Columbus Day, hvor nogle skoler holder lukket. Men det fornemmer man ikke i det ramte område i Californien, fortæller Leo Steen Hansen.

– Vi havde masser af planer i dag, min kone havde fri, og børnenes skole var lukket. Men motorvejen har været lukket i perioder, og det her område føles som en spøgelsesby lige nu, siger Leo Steen Hansen.

Han fortæller, at han ikke føler sig bange for, at flammerne når ham.

– Men jeg er klar til at tage min familie og køre, hvis det skulle blive nødvendigt, siger han.

Anne kan lugte branden

Længere mod syd på den amerikanske vestkyst sidder Anne-Grethe Krogh Nielsen.

Hun er pastor i den dansk-lutheranske kirke i byen Yorba Linda, der ligger omkring 60 kilometer syd for Los Angeles’ centrum.

Anne-Grethe Krogh Nielsen forklarer, at “fjernsynet kører konstant”, så hun kan holde sig opdateret omkring situationen.

– Vi er heldige, for vi er på den rigtige side af motorvejen. Vinden blæser væk herfra, siger hun.

Hendes søns gymnasium er blevet lukket, og Anne-Grethe Krogh Nielsen har delt et billede på Facebook, hvor man kan se gymnasiets bygninger indhyllet i røg.

– Vi kan lugte branden og se røgen. Vi har fået at vide, at vi skal være inden døre, siger hun.

Hun føler sig dog ikke bange.

– Det er som med jordskælvsfaren. Man får hele tiden de små påmindelser, og man går og venter på, at de store kommer. Sådan er det også med brandfaren. Man tænker over det, og så håber man det rammer, hvor der ikke bor så mange mennesker, siger hun.

Antallet af døde vil kun stige

Ifølge delstatens brandchef, Ken Pimlott, vil antallet af døde og ødelagte bygninger kun stige, som tiden går. Han vurderer, at 20.000 mennesker ér evakueret, og at mere end 50.000 indbyggere står uden strøm.

I skrivende stund kæmper 200 brandfolk, seks helikoptere og seks flyvemaskiner mod de meterhøje flammer i det californiske vinområde.

Der bor næsten 40 millioner mennesker i staten californien, der strækker sig fra grænsen til mexico og nordpå langs den amerikanske vestkyst.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu