Vi siger nej tak til missilskjoldet

19. maj 2012 03:28 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Vi siger nej tak til missilskjoldet
Billede mangler

Når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Natos øvrige stats- og regeringschefer søndag under et topmøde i Chicago højtideligt trykker på “startknappen” til det omstridte missilskjold over Europa, sker det ikke med danskernes gode vilje.
Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten lørdag.
Næsten halvdelen af danskerne, 48,6 pct., siger nej til at opbygge et missilskjold mod trusler fra eksempelvis Iran, som mistænkes for at udvikle atomvåben. Kun 33,3 pct. siger ja, viser en meningsmåling, som Rambøll/Analyse Danmark har gennemført for avisen.
I Chicago vil Natos ledere for første gang erklære missilforsvaret for operationelt, og selv om der kun er tale om første skridt i en 10-årig tidsplan, vil amerikanske destroyere i Middelhavet herefter være i stand til at nedskyde fjendtlige missiler.
– Missilforsvaret skal forsvare vores befolkninger effektivt imod en alvorlig og voksende trussel, siger Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen.
Militærekspert og professor Mikkel Vedby Rasmussen fra Københavns Universitet er overrasket over målingen. Et flertal har tidligere erklæret sig parat til at angribe Iran og bombe Libyen.
Modviljen overrumpler også det politiske flertal på Christiansborg, der giver fuld støtte til missilskjoldet.
Forsvarsminister Nick Hækkerup siger til Jyllands-Posten, at han mener, at fraværet af en konkret og nærværende trussel kan være forklaringen på modstanden, og det er Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen enig i:
-Der er jo ingen umiddelbar trussel, på samme måde som vi oplevede den 11. september 2001, og da krigen i Irak blev indledt.
Danskerne er under krisen blevet mere kritiske med, hvad pengene bruges til, mener Lene Espersen, der er forsvarsordfører for de konservative:
– Det bliver nu en kæmpe opgave at forklare, hvorfor missilskjoldet er nødvendigt, siger hun til Jyllands-Posten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu