ANNONCE

Viceborgmester om ‘sprit-sag’: “Skandaløst”

18. juli 2020 20:34 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Lolland Kommune er gået ind i sagen om tilbagekaldelse af flasker med håndsprit.

Viceborgmester om 'sprit-sag':
Nu er Lolland Kommune gået ind i sagen om de tilbagetrukne flasker med håndsprit. Foto: PR.

– Det er skandaløst.

Så kort – og hårdt – er reaktionen fra Erik Høegh, viceborgmester (V) i Lolland Kommune.

Sagen, som viceborgmesteren hentyder til, er en lokal virksomheds påbud om at tilbagetrække tusinder af flasker med håndsprit, der ifølge Miljøstyrelsen ligner emballage, der indeholder juice.

Den tilbagetrækning kan ifølge SEiMEis ejere Mette og Allan Feldt ende med, at de må dreje nøglen om.

– Det kommer til at koste omkring to millioner. Den første regning på 400.000 er allerede tikket ind, siger Allan Feldt, der sammen med sin hustru og en partner beskæftiger 12 medarbejdere.

Da Miljøstyrelsens påbud blev kendt, væltede det ind med støtte fra nær og fjern på de sociale medier til juice- og sodavandsproducenten.

Nu melder Lolland Kommune sig også under fanerne for at holde virksomheden kørende.

– Vi klager over Miljøstyrelsens håndtering, sige Erik Høegh til Newsbreak.dk.

Det gør kommunen ved at sende et brev til miljøminister Lea Wermelin og erhvervsminister Simon Kollerup.

I det påtales sagsgangen og håndteringen af den.

(Brevet kan du se i sin helhed under artiklen).

Mette Feldt fortæller til Newsbreak.dk, at da coronaen rammer verden, rammer den også virksomhedens ordrebøger som en hammer: Fra det ene øjeblik til det andet er den tom.

Så gode råd var dyre. I stedet for at lukke fabrikken og fyre medarbejderne, vælger ejerne at tage opfordringen – eller udfordringen, om man vil – om hjælp op:

Der var brug for håndsprit – og især emballage til den. Her kunne Mette og hendes kompagnoner hjælpe – og måske endda på den måde holde virksomheden i live.

Som sagt, så gjort. Der blev bestilt håndsprit, produktionen blev lagt om og sprit i flasker blev solgt til butikkerne.

Nu kan den hjælpende hånd altså koste virksomheden livet.

Og det falder Erik Høegh for brystet.

– Det er ikke en måde at behandle en virksomhed på. En virksomhed, der ville hjælpe, da Danmark råbte på håndsprit, siger han.

Hvis SEiMEi bliver nødt til at kaste håndklædet i ringen, så kommer det også til at koste for kommunen.

– Det er et stort tab. De bruger lokale råvarer og vi kommer til at miste arbejdspladser, siger Erik Høegh.

Mette og Allan Feldt har dog ikke tænkt sig at give op. Alle familiens midler er bundet i SEiMEi.

– Vi føler, vi gjorde noget, der var godt og rigtigt. Vi anerkender det ikke. Vi tager det hele vejen. Vi tager det i retten, siger Mette Feldt.

Newsbreak.dk forsøger at få en kommentar fra Miljøstyrelsen.

Du kan læse mere om sagen i følgende artikler:

Miljøministeriet: Denne  håndsprit ligner juice

Coronahjælp til danskerne kan koste virksomhed livet

Brevet:

Til
Miljøminister Lea Wermelin
Erhvervsminister Simon Kollerup

Angående Miljøstyrelsens Kemikalieinspektions påbud om tilbagekald af håndspritsprodukter.

Som det er fremgået af dagspressen de seneste dage har Miljøstyrelsen meddelt påbud til flere virksomheder – lokalt SEIMEI i Nakskov – om tilbagekald af håndspritsprodukter fra forskellige handlende under påstand af, at der skulle være for stor risiko for en mulig forveksling med producenterne fødevareprodukter.

Virksomheden og også Lolland kommune forstår slet ikke denne begrundelse fra styrelsens embedsmænd, idet der efter vores klare vurdering er væsentlig forskel på emballage, etiketter m.v.

Såfremt påbuddet fastholdes af styrelsen efter klagebehandlingen, vil en sådan afgørelse få meget store økonomiske konsekvenser for den lokale virksomhed.

Det danske samfund har siden medio marts været i en særdeles alvorlig og kritisk situation på grund af Covid-19. Regering og Folketing har været nødsaget til at gribe ind lovmæssigt med en lang række reguleringer og begrænsninger for at sikre mod alvorlig smittespredning. En lang række lovregler i øvrigt er sat ud af kraft i en længere periode, men lempes nu langsomt som resultat af disse restriktioner og befolkningens indsats. Så normalt gældende regler på mange områder har været midlertidigt suspenderet.

I starten af den kritiske periode var der stor mangel på værnemidler og eksempelvis håndsprit. Sundhedsstyrelsen opfordrede direkte danske virksomheder, der havde mulighed for at kunne bidrage.

Ud fra en overordnet politisk samfundsbetragtning finder jeg det totalt uforståeligt og uacceptabelt, hvis en styrelses kontrolfunkton nu efterfølgende og på et højest diskutabelt grundlag med et påbud af denne karakter direkte sanktionerer og økonomisk straffer de virksomheder, der netop af egen drift tilbød hjælp til det danske samfund i denne meget alvorlige situation.

Jeg skal derfor på det kraftigste opfordre miljøministeren til hurtigt at intervenere i disse sager.

Jeg er helt aktuelt lige nu oplyst af virksomheden, at kontrolinspektionen i dag kl. 16 dels først har udsendt en pressemeddelelse om meddelelse af endeligt påbud om tilbagekald – og først dernæst oplyst virksomheden om samme.

Jeg skal hertil oplyse, at virksomeden allerede den 27. april svarede inspektionen på en række oplysninger – men altså først her den 10. juli modtog forvarsling om muligt påbud. Fremsendte yderligere oplysninger – men enheden har fastholdt sit påbud nu – med ultrakort varsel om senest nu onsdag den 22. at tilbagekalde.

Jeg finder enhedens sagsbehandling og behandling af virksomheden dybt uacceptabel og højest kritisabel.

Jeg har brug for en reaktion og kommunikation fra ministeriet i løbet af mandag den 20. juli i denne særdeles alvorlige sag for virksomheden.

Venlig hilsen

Holger Schou Rasmussen
Borgmester

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu