Vicepræsident klager over valgfusk i Kenya

7. marts 2013 14:48 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Vicepræsident klager over valgfusk i Kenya
Billede mangler

KENYA: De første beskyldninger om svindel ved mandagens kenyanske præsidentvalg bliver nu ført frem af vicepræsident Kalonzo Musyoka.

 

»Vi har beviser på, at de resultater vi har modtaget, er blevet sminket,« lyder det ifølge BBC fra Kalonzo Musyoka, der kører parløb med premierminister Raila Odinga i hans bestræbelser på at overtage præsidentembedet.

Samtidig giver vicepræsidenten udtryk for, at stemmeoptællingen bør sættes i bero.

Erklæringen kommer i kølvandet på de forsinkelser i optællingen på grund af nedbrud i et nyt, dyrt computersystem. Meningen var, at valgresultaterne fra de mange afstemningssteder skulle sendes elektronisk til Kenyas nationale valgkommission, men systemet gik hurtigt ned, og resultaterne bliver nu istedet indsamlet manuelt og transporteret til valgkommissionen i Nairobi, hvor den samlede optælling finder sted.

Den procedure mener Kalonzo Musyoka åbner op for snyd, og han forsøger at underbygge sin påstand om fusk ved at stille spørgsmål til, hvorfor 300.000 ugyldige stemmer nu er blevet reduceret til 40.000.

Valgobservatører siger til BBC, at forklaringen måske er, at de valgtilforordnede i første omgang var for hurtigt til at forkaste stemmerne.

Stemmeoptællingen skal ifølge de kenyanske valglove være afsluttet mandag, og så lang tid kan der sagtens gå, vurderer valgkommissionens formand, Ahmed Issac Hassan.

I Kenya og udlandet er der udbredt frygt for, at usikkerheden om valgresultatet og optællingen skal udløse optøjer som dem, der kostede 1.200 mennesker livet efter sidste præsidentvalg i 2007. Derfor er der også blevet holdt øje med reaktionerne på vicepræsident Kalonzo Musyokas beskyldninger om valgfusk.

Samtidig med beskyldningerne sagde han også, at det ikke var et signal til at demonstrere:

»Vi må sige til kenyanerne, at der ikke skal være massedemonstrationer. Vi er forpligtet af love og regler,« lød det fra vicepræsidenten.

Torsdag eftermiddag var der da heller ikke rapporter om uro.

Ifølge de foreløbige optællinger fører Uhuru Kenyatta med 53 procent mod Raila Odingas 42.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu