Vicepræsident Maduro favorit til at tage over efter Chavez

6. marts 2013 00:17 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Vicepræsident Maduro favorit til at tage over efter Chavez
Billede mangler

VENEZUELA: Venezuelas præsident, Hugo Chavez, er død efter en toårig kamp mod kræft, der sluttede hans 14 år lange lederskab af det sydamerikanske land, oplyste vicepræsident Nicolas Maduro i en tv-transmitteret tale sent tirsdag aften dansk tid, skriver Reuters.

 

Den flamboyante 58-årige Chavez havde gennemgået fire kræftoperationer i Cuba, siden hans sygdom blev opdaget i hans bækkenparti i midten af 2011. Han gennemgik sin sidste operation 11. december og var ikke blevet set offentligt siden.

»Det er et øjeblik af dyb smerte,« sagde en grådkvalt Maduro, der var ledsaget af flere højtstående ministre, i sin tale ifølge Reuters.

Chavez vandt en ny seksårig periode ved valget i oktober, og hans død vil vække sorg blandt millioner af tilhængere, der tilbedte hans karismatiske stil, hans anti-amerikanske retorik og hans olie-finansierede politik, der blandt andet sikrede mad og gratis sundhedsklinikker til landets forsømte slumkvarterer.

Mange af hans modstandere derimod opfattede hans enmandsstil og skadefro udtalelser som træk ved en egoistisk diktator, hvis malplacerede politik spildte en historisk guldgrube fra landets olieindtægter.

Chavez’ død baner nu vejen for et nyt valg, der vil teste, om hans socialistiske »revolution« kan leve videre uden sin dominerende personlighed ved roret.

Valget i Venezuela skal afholdes inden for 30 dage og vil sandsynligvis stå mellem vicepræsident Nicolas Maduro og Henrique Capriles, den midtersøgende oppositionsleder og statsguvernør, der tabte valget til Chavez i oktober.

En meningsmåling gav ifølge Reuters for nylig Maduro et betydeligt forspring. Han er da også Chavez’ foretrukne efterfølger og har stor opbakning i arbejderklassen. Således vil han højst sandsynligt også nyde godt af den uundgåeligt følelsesladede stemning, der vil følge i de kommende dage.

Samtidig kan præsidentens død også udløse interne kampe i den venstreorienterede koalition, der spænder fra intellektuelle over officerer til forretningsmænd, skriver Reuters.

Venezuela har verdens største oliereserver og nogle af de mest handlede obligationer, hvormed investorerne vil være særdeles følsomme over for eventuelle tegn på politisk ustabilitet.

Et nederlag til vicepræsident Maduro vil medføre store ændringer i Venezuela og kan også ændre landets alliancer med de latinamerikanske lande, der har påberåbt sig Chavez’ olie-finansieret rundhåndethed – særligt det kommunistisk ledede Cuba, der kom på benene igen efter den økonomiske nedtur i 1990erne takket være Chavez’ støtte.

Hugo Chavez var frontfigur for en global »anti-imperialistisk« alliance med Rusland og Iran og han vil uden tvivl blive savnet af verdens anti-amerikanske ledere.

Præsidenten har i den seneste tid kæmpet for sit liv på et hospital i hovedstaden Caracas, men de seneste dage har hans tilstand været forværret på grund af en ny luftvejsinfektion, der gav præsidenten alvorlige vejrtrækningsproblemer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu