Vidste du det: Is på bilruden kan blive rigtig dyrt

7. januar 2017 06:18 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Dat er meget dumt ikke at skrabe sin bil fri for is og sne.

Sne og is på bilruden. Det kender de fleste bilister til. Men det skal altså fjernes, inden du træder på speederen.

Det kan godt være, at du er kommet ud til bilen lige i sidste øjeblik, hvis du skal nå på arbejde til tiden. Derfor bliver du måske en kende frustreret over, at din bil i nattens løb er blevet dækket af sne og is.

Det kan så også godt være, at du hurtigt skraber et lille kighul og sætter i gang for at møde på jobbet inden chefen bliver sur. Men det er en rigtig dårlig ide.

Udover, det kan være farligt ikke at have et ordentligt udsyn, kan det også blive dyrt. Ikke kun økonomisk og i form af en bøde – der er rent faktisk også mulighed for, at du kan få en betinget frakendelse af kørekortet.

Fjern sne og is på bilruden

Du skal altså sørge for, inden du kører, at alle vinduer er fri for is, sne og, selvfølgelig, dug. Der skal være frit udsyn i alle retninger.

I de helt grelle tilfælde kan det nemlig resultere i, at det koster dig en betinget frakendelse af kørekortet.

– Det er rigtigt, is på bilruden kan koste en betinget frakendelse, siger Kenneth Benfeldt fra færdselsafdelingen i Syd- og Sønderjyllands Politi, til Newsbreak.dk.

En konkret vurdering

Præcist hvad, der får en betinget frakendelse på banen, er noget, der vurderes fra gang til gang.

– Det er ikke fast formel for, hvor mange kvadratcentimeter, der skal være fri eller lignende, siger Kenneth Benfeldt, og fortsætter:

– Der skal altså være en potentiel risiko for, at man er til fare og ulempe for andre.

Kørte med hovedet ud af vinduet

Hvad der kan komme til at koste kørekortet, har færdselsbetjenten også et eksempel på:

– Vi har netop haft en sag med en bilist, der kørte med hovedet ud af vinduet fordi hans forrude var helt dækket af is. Den havde han ikke haft tid til at fjerne, siger Kenneth Benfeldt.

Den sag er det nu en dommer, der skal tage stilling til – når der bliver lagt op til en betinget frakendelse, er det nemlig retten, der i sidste ende afgør, om en betinget frakendelse bliver effektueret eller ej.

Husk også…

I det hele taget er det en god ide at gøre sin bil så is- og snefri som muligt. Det gælder altså om også at få lygterne skrabet fri – de er essentielle for både at se og blive set.

Uden synligt lys på din bil, kan de andre bilister have svært ved at se din bil, før de er ganske tæt på, hvilket er ekstra farligt, hvis det er glat, og bilernes bremselængde derfor er øget. Husk også, at på især nyere biler tænder baglygterne ikke automatisk, når du kun bruger kørelys. I snevejr eller ved nedsat sigtbarhed bør du sikre, at dine baglygter er tændt, skriver Forenede Danske Motorejere, FDM, på sin hjemmeside.

Derudover kan sne, der ligger på taget, ryge af under kørslen og ramme en eventuel bagvedkørende. Fjern derfor også dette.

I det hele taget er det i denne vintertid en god ide at komme ud af døren tidligere, end normalt, så man ikke fristes til at køre uden at have fjernet, hvad der fjernes skal.

Derfor opfordrer FDM også bilisterne til at have en ordentlig isskraber i køretøjet.

Enten eller

I spørgsmålet om at kunne se ud af sin forrude eller ej, er der ingen gylden middelvej med for eksempel et klip. Det er enten ‘blot’ en bøde eller en tur i retten for at få sagen prøvet.

I galleriet ovenover kan du se alle de ting, der rent faktisk kan give et klip i kortet.

God tur.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu