ANNONCE

Advarsel: Disse mobilopladere kan være livsfarlige

11. juli 2018 18:52 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Sikkerhedsstyrelsen har fundet alvorlige problemer i 10 ud af 25. Omfanget er sandsynligvis meget større.

Det er ikke første og næppe heller sidste gang, at du bliver advaret mod brug af en særlig type mobil- og tabletoplader. Nu bliver du det så igen. Sikkerhedsstyrelsen har nemlig gennemført en ny stikprøvekontrol, der har givet et rystende resultat.

I værste fald udsætter du dig selv for livsfarlige situationer, hvis du benytter en uofficiel oplader til din mobiltelefon eller tablet, lyder vurderingen i en pressemeddelelse.

Sikkerhedsstyrelsen har i alt testet 25 mobilopladere, og det førte det til hele 10 akutte tilbagekaldelser og fem såkaldte salgsstop. Simpelthen fordi produkterne ikke lever op til lovgivningen.

Rap over nallerne

Altså blev der ved 10 af produkterne fundet så alvorlige fejl, som betyder, at opladerne kan bryde i brand, eller at man kan få alvorligt stød, når man bruger dem.

– Vi ser især to typer fejl på opladerne. Den første er, at afstandene inde i opladeren er for små. Det betyder, at man kan få alvorligt stød, hvis man rører stikket. Den anden typiske fejl er, at opladeren ikke er lavet i selvslukkende materiale. Det betyder, at hvis uheldet er ude, og der går ild i opladeren, så bliver den ved med at brænde. For at leve op til lovkravene skal den slukke af sig selv, siger Lone Brose, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Netop det sidste skete for Morten Aastrøm Andersen tilbage i 2017. Han fortalte dengang Newsbreak.dk:

– Jeg vågner ved, at der lyder et ordentligt knald. Jeg rejser mig halvt op i sengen og kigger på telefonen. Der står stikflammer ud af den – 10-15 centimeter lange. Det ligner nærmest en skærebrænder, sagde Morten, der til daglig er elektriker og brandmand.

Problem også i Sverige

Det er ikke kun i Danmark, at myndighederne er opmærksom på de farlige mobilopladere. I Sverige gik Elsäkerhetsverket i 2017 så vidt som til at offentliggøre billeder af 14 opladere, der var stemplet som ulovlige og farlige. Flere af disse produkter fandtes – måske findes – på danske butikkers hylder.

Laderne har i flere tilfælde en række alvorlige brister, og Mikael Carlson, der er teknisk ekspert i Elsäkerhetsverkets analyseafdeling var som sine danske kolleger mildt sagt uimponeret over opladerne.

I forbindelse med Newsbreaks omtale af den svenske undersøgelse bad vi Sikkerhedsstyrelsen om svar på, hvordan det stod til i Danmark. Dengang oplyste presseafdelingen, at Sikkerhedsstyrelsen har taget kontakt til de svenske myndigheder og bedt om at få tilsendt deres testrapporter, så Sikkerhedsstyrelsen kan tjekke, om nogen af opladerne er solgt på det danske marked og eventuelt tage affære.

Presseafdelingen meddelte der til, at man betegner USB-opladere som højrisiko-produkter, da mange har problemer med, at de kan bryde i brand ved kortslutning eller risikere at give stød. “Styrelsen laver derfor jævnligt kontroller og tilbagekalder farlige opladere. Der er lige nu en test af 25 opladere i gang”, lød det. Den test ser vi nu resultatet af.

Det skal du gøre

Hvis du på noget tidspunkt oplever, at en mobiloplader bryder i brand, eller får du stød i forbindelse med brug, vil Sikkerhedsstyrelsen meget gerne kontaktes.

– Vi vil rigtig gerne høre om det, hvis man oplever at en oplader eller et andet produkt er farligt. Vi tager alle henvendelser seriøst, så man skal ikke tøve med at kontakte os. Det giver os nemlig en mulighed for at undersøge produktet – og hvis det er farligt, får vi det fjernet fra markedet og advaret forbrugerne, siger Lone Brose.

Det er altid virksomhedernes ansvar, at de kun sælger sikre produkter. Og Sikkerhedsstyrelsen opfordrer branchen til at tage problemerne med de farlige opladere alvorligt.

– Vi tjekker ikke alle mobilopladere på markedet, og derfor finder vi heller ikke alle de farlige opladere med én indsats. Desværre viste vores indsats, at der er mange problemer på det her område. Derfor fortsætter vi med at kontrollere. Men det er vigtigt at understrege, at det er virksomhedernes ansvar, at der ikke sælges farlige opladere, slutter Lone Brose.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu