ANNONCE

Vigtig viden om kæledyr og coronavirus

5. marts 2020 19:51 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Katte har ofte coronavirus, men det er en anden type end den, der spreder sig på verdensplan lige nu.

Dyreværnet bliver i øjeblikket kimet ned af bekymrede kæledyrsejere, som vil høre, om dyrene kan smitte dem med coronavirus eller omvendt.

Mange har nemlig hørt, at katte kan få coronavirus.

– Det er rigtigt, at mange katte har en type coronavirus. Men det har intet at gøre med det nye udbrud af coronavirus blandt mennesker, siger Rikke Christensen-Lee, der er dyrlæge og direktør hos Dyreværnet.

Artiklen fortsætter under videoen. 

Coronavirus blandt er især udbredt blandt killinger, hvoraf størstedelen aldrig får symptomer. Derfor opdager man sjældent, hvis ens egen kat bliver ramt.

– Men hvis killinger bliver syge eller indleveret til internat, tester vi ofte for det. Det er typisk folk, som har adopteret fra internat, som ved, at deres kat har eller har haft coronavirus, siger Rikke Christensen-Lee.

Du har intet at frygte

Uanset hvad er beskeden den samme: Man skal ikke være bange for, at katten smitter en eller skal aflives, for det er to forskellige typer coronavirus.

I forhold til den nye type af coronavirus, covid-19, er der meldinger om et tilfælde, hvor en mand angiveligt har smittet sin hund i Hongkong.

Ifølge Statens Serum Institut og WHO er der dog ikke endegyldige beviser på, at den nye coronavirus kan smitte mellem menneske og kæledyr.

– Så danske kæledyrsejere skal ikke være bekymrede, siger epidemiolog Steen Ethelberg, der er seniorforsker ved Statens Serum Institut.

Nogle sygdomme kan smitte fra mennesker til dyr og omvendt. De kaldes zoonoser. Og flere fagpersoner har peget på, at covid-19 i sin begyndelse kan være overført fra flagermus til mennesker.

– Men udenfor Asien er covid-19 en sygdom, som smitter fra menneske til menneske. Så uanset om man har hund eller kat, skal man som dansker ikke frygte, at sygdommen springer fra kæledyr til menneske og tilbage igen, siger Steen Ethelberg.

Sådan passer du på dig og dit dyr

Det er dog altid en god ide at vaske og spritte hænder, hvis man selv bliver smittet med coronavirus eller sendt i hjemmekarantæne.

– Hvis man nyser, hoster eller klapper hunden, kan den potentielt bære smitten på pelsen og sprede den til omgivelserne, hvis den efterfølgende ryster sig eller bliver krammet af børn, siger Rikke Christensen-Lee.

Statens Serum Institut læner sig op af anbefalingen fra deres amerikanske pendant CDC, som har kigget nærmere på den sparsomme forskning.

De råder til, at man ud fra et forsigtighedsprincip holder afstand fra både mennesker og kæledyr, hvis man selv er smittet eller mistænkt smittet med covid-19.

– Man bør ikke have tæt kontakt, dele mad, kramme hunden eller lade den slikke en i ansigtet, selv om vi ikke har kendskab til sager i Europa, hvor covid-19 har smittet fra menneske til dyr, siger Steen Ethelberg.

Du kan i galleriet læse mere om sygdomme, der smitter mellem dyr og mennesker.

Kilder: Lægehåndbogen, Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen, SSI.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu