Vigtige spor i ubådssagen: Politiet leder efter dette værktøj

12. oktober 2017 06:17 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Eftersøgningen efter de sidste dele af Kim Walls lig fortsætter, og politiet leder også efter andre centrale spor.

Opdatering klokken 10.01: Politiet oplyser torsdag, at der er fundet en sav i Køge Bugt. Det kan du læse om her. 

Fredag den 6. oktober gjorde dykkere et afgørende fund i den såkaldte ubådssag, da både Kim Walls hoved, ben og tøj blev fundet i Køge Bugt. Dermed mangler politiet kun at finde den afdøde svenske journalists arme for at familien kan få alle Kim Walls jordiske rester til at begrave.

Københavns Politi meldte da også i forbindelse med de nye fund ud, at eftersøgningen i Køge Bugt fortsætter.

Det er dog andre centrale spor i sagen end Kim Walls arme, som politiet forsøger at finde til havs. Københavns Politi mener, at der muligvis er værktøj som er blevet brugt af den drabssigtede Peter Madsen som endnu ikke er fundet. Det skriver Kvällsposten.

– Vi leder blandt andet efter værktøj, som kan have skadet Kim Wall, siger drabschef ved Københavns Politi til Kvällsposten.

Politiet kan dog ikke oplyse nærmere om, hvilken type af værktøj, man leder efter.

– Alle typer af værktøj er interessante for os, siger Jens Møller.

Fakta

Overblik: Peter Madsen og Kim Wall

* 10. august klokken 19 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted sammen i den hjemmebyggede ubåd “UC3 Nautilus”. De stævner ud fra Refshaleøen i København.

* Natten til 11. august melder Kim Walls kæreste hende savnet. Wall er ikke kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent om aftenen.

* 11. august finder man efter lang tids eftersøgning “UC3 Nautilus” i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og PeterMadsen bliver reddet i land.

Han siger, at en fejl fik ubåden til at gå ned, og at Kim Wall om aftenen blev sat i land på Refshaleøen.

* 12. august bliver Peter Madsen varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

* Natten til 13. august får man ubåden bragt på land, og undersøgelser af den begynder. Politiet siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling, og at det formodes, at Kim Wall er død.

* 21. august oplyser politiet, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han skaffede sig efterfølgende af med liget i Køge Bugt.

Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et lig i vandet ved Vestamager.

* 22. august oplyser politiet, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en “bevidst afskæring”. Politiet oplyser dagen efter, at dna-profilen matcher Kim Wall.

* 24. august er Peter Madsen på ny til afhøring hos politiet. Her bliver han sigtet for usømmelig omgang med lig.

Madsen erkender sig skyldig i at have smidt Wall i havet, efter at hun ifølge ham døde, da hun fik en tung luge i hovedet. Men han nægter at have parteret hende.

* 5. september får Peter Madsen forlænget sin varetægtsfængsling i fire uger. Han er nu sigtet for både drab og usømmelig omgang med lig.

* 3. oktober fremlægger anklagemyndigheden nye beviser i sagen efter at have undersøgt Peter Madsens computer. Blandt andet er der fundet optagelser af kvinder, der bliver dræbt og tortureret.

Det kommer også frem, at Wall er blevet stukket 14 gange i underlivet og en enkelt gang i brystet.

* 7. oktober oplyser politiet, at man har fundet Kim Walls hoved, to ben, tøj og en kniv i Køge Bugt. Der er ingen spor af fraktur på kraniet. Dermed forekommer det usandsynligt, at Madsens forklaring om hendes død er sand.

* 30. oktober kommer det frem, at Peter Madsen har ændret sin forklaring om, hvordan Kim Wall døde. Det er sket under en afhøring 14. oktober.

Nu siger han, at hun formentlig døde af kulilteforgiftning, mens han var på ubådens dæk. Han erkender nu at have parteret Wall.

I forbindelse med afhøringen 14. oktober blev Madsen desuden præsenteret for en ny sigtelse. Politiet mener, at de 14 knivstik i Walls underliv udgør en overtrædelse af straffelovens paragraf om anden kønslig omgang end samleje under særligt skærpende omstændigheder.

Peter Madsen nægter sig skyldig i den del af sigtelsen, ligesom han også fastholder sin uskyld, hvad angår anklagen om drab.

* 14. november oplyser Peter Madsens advokat, at han frivilligt går med til at lade sin fængsling forlænge i yderligere fire uger. Foreløbigt skal han sidde fængslet frem til 13. december.

* 21. november finder Forsvarets dykkere i samarbejde med politiet en arm i Køge Bugt. Den menes at tilhøre Wall.

* 29. november klokken 10.20 finder dykkere endnu en arm i Køge Bugt. Armen er ikke undersøgt, men den menes at være Kim Walls.

* Efter planen begynder retssagen mod Madsen 8. marts 2018 i Københavns Byret. Sidste planlagte retsmøde er 25. april 2018.

Kilde: Ritzau. 

Københavns Politi har offentliggjort en række fund af genstande, der kan være væsentlige beviser. I posen med kim walls tøj blev der for eksempel også fundet en kniv. Hvorvidt det er denne kniv, der har forårsaget de 25 knivstik, som er konstateret på Kim Walls torso, er der endnu ingen oplysninger om.

Fastspændt på Kim Walls torso og ben samt i poserne med hendes hoved og tøj er der også fundet forskellige metalgenstande, som skulle tynge tingene nede i vandet.

Du kan læse mere om værktøj og genstande, som har været omtalt i sagen, i gennemgangen i billedgalleriet i toppen af artiklen.

Svensk politi: Værktøj kan matche skader

Kvällsposten har talt med kriminalkommisær Mattias Sigfridsson, som er det svenske politis kontaktperson i forbindelse med ubådssagen. Han fortæller, at det danske politi kan være på udkig efter værktøj, som kan stemme overens med skader på Kim Walls krop. Disse fund kan være helt centrale for politiets sag mod Peter Madsen.

– Det er anklageren, der har bevisbyrden. Man skal have fastlagt en kæde af begivenheder, og for at gøre det bør man finde udstyr eller værktøj, som er blevet brugt ved forbrydelsen. Det skal man for at kunne give så klart et billede som muligt af forløbet ved en retssag, siger Mattias Sigfridsson til Kvälssposten.

Kriminalkommisæren oplyser også, at der er fundet mange genstande ved den svenske side af Øresund, men ingen af dem har været interessante for efterforskningen af Kim Walls dødsfald. Derudover modtager det svenske politi også mange tip i sagen, og der bliver sat stor pris på alle henvendelser i sagen, slår Mattias Sigfridsson fast.

Mysteriet Peter Madsen

Den nu drabssigtede Peter Madsen var indtil sensommeren mest kendt for at være en opfinder med evner for at fortælle en god historie. Han var kendt for at være en mand, der byggede ubåde og raketter, og som ville ud i verdensrummet og tilbage igen.

Peter Madsen har deltaget i utallige interview og artikler om sine projekter og sin person. Ganske bemærkelsesværdigt har han blandt andet tidligere udtalt, at han havde en drøm om at lave en “happening af gigantiske dimensioner”, hvor det endte med, at politiet jagtede ham.

Du kan læse meget mere om Peter Madsen i portrættet her.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu