ANNONCE

Vigtigt: Flere børn bør få denne

19. september 2020 13:00 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Mange forældre har endnu ikke fået deres sønner hpv-vaccineret, selv om vaccinen kan mindske risikoen for at få kønsvorter og analkræft betragteligt.

De fleste har hørt om hpv-vaccinen, men mange ved ikke, at også drenge kan få vaccinen, som kan beskytte mod godt 90 procent af alle tilfælde af kønsvorter og analkræft.

– Mange forældre er ikke opmærksomme på hpv-vaccinen til drenge, fordi de forbinder den med noget, som piger får, siger overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.

Vaccinen anbefales til drenge i 12-årsalderen, da den har størst effekt, inden de bliver seksuelt aktive.

Men siden den blev indført i 2019, har kun 40 procent af de drenge, der er født i 2007, fået den første dosis af vaccinen, mens det gælder hver fjerde dreng, der er født i 2008.

Hpv-vaccinen er ellers et gratis tilbud til drenge, indtil de er 18 år, hvis de er født den 1. juli 2007 eller senere.

Og falder din søn ikke inden for den kategori, kan han godt være omfattet af et gratis tilbud alligevel.

I 2020 og 2021 kører et midlertidigt tilbud om gratis hpv-vaccine til drenge født i 2006 og første halvdel af 2007 samt unge mænd i alderen 18-25 år, som har sex med mænd.

Derudover er det muligt selv at betale sig til vaccinen.

I galleriet ovenfor kan du se flere sygdomme, dit barn bør vaccineres mod.

Beskytter mod kræft

Ifølge Sundhedsstyrelsen beskytter hpv-vaccinen med sikkerhed drenge mod kønsvorter og analkræft.

– Kønsvorter er det mest hyppigt forekommende og opstår, når drenge er seksuelt aktive. De er ikke farlige, men kan være ubehagelige, siger Bolette Søborg.

Uden vaccinen er der samtidig større risiko for at din søn udvikler analkræft, hvilket er kræft i huden omkring endetarmsåbningen. Det opstår mest almindeligt efter 55-årsalderen.

– For nogle kan det virke abstrakt med en vaccine, der beskytter så langt ud i fremtiden, siger Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse.

Omvendt er hun ikke i tvivl om, at forældre vil beskytte deres børn mod det, de kan.

Smitter ved sex

Hpv-virus kan smitte, når din søn har sex – også selv om han bruger kondom.

– Det er en myte, at man er beskyttet mod virusset, hvis man bruger kondom under samleje, for virus kan overføres ved eksempelvis oralsex eller intim berøring, siger Janne Bigaard.

Ligesom andre vacciner kan hpv-vaccinen give bivirkninger. De mest almindelige er lokal ømhed, hævelse, rødme, feber og træthed.

– Men vaccinen er undersøgt grundigt, og det er langt væsentligere at få den, end at bekymre sig om bivirkningerne ved den, siger Bolette Søborg.

Er du i tvivl, så er de mulige bivirkninger grundigt beskrevet i hpv-vaccinens indlægsseddel.

Fakta

Børnesygdomme

Der findes forskellige typer af børnesygdomme i Danmark. Der er de klassiske, man kan blive immun overfor, hvis man overlever smitte, og en del af dem hænger sammen med de børnesygdomme, der er en del af børnevaccinationsprogrammet.

Der findes også andre sygdomme, der primært rammer børn. Du kan læse mere om dem ved at følge de nedenstående links til vores artikler om emnet.

Difteri
Stivkrampe
Polio
Kighoste
Hib meningitis
Meningitis via pneumokokbakterien
Mæslinger
Fåresyge
Røde hunde
Livmoderhalskræft
Hånd-fod-mund-syge
Skoldkopper

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu