ANNONCE

Vil have karantæne for disse danskere

16. september 2020 05:32 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Personer, der rejser ind i Holland fra København eller Odense, anbefales at gå i ti dages karantæne.

De høje smittetal i de danske hovedstadskommuner og Odense får myndighederne i Holland til at ændre deres rejsevejledninger.

Holland anbefaler således ti dages karantæne for indrejsende fra København og omegn samt fra Odense.

Det skriver Udenrigsministeriets Borgerservice tirsdag aften på Twitter.

Der er dog flere undtagelser. De gælder blandt andet erhvervsrejsende og personer, der rejser gennem Holland i transit.

Holland fraråder ikke-nødvendige rejser til København og omegn og Odense. I resten af Danmark opfordres hollænderne til at være opmærksomme.

Anbefalingen træder i kraft omgående, skriver Udenrigsministeriets Borgerservice.

– Den danske ambassade i Haag er i dialog med de nederlandske (hollandske, red.) myndigheder om de nærmere detaljer i karantænekravet, lyder det i de danske rejsevejledninger for Holland.

Skal muligvis justere

Udenrigsministeriet vil på baggrund af dialogen med de hollandske myndigheder afgøre, om der også skal justeres på den danske rejsevejledning for Holland.

Det står ikke nærmere beskrevet, hvilke kommuner omkring hovedstaden der er inkluderet i den hollandske anbefaling om karantæne.

I Danmark er 17 kommuner i hovedstadsområdet omfattet af en række restriktioner, der skal bekæmpe et stigende antal smittetilfælde.

I Københavns Kommune har der de seneste syv dage været 78 smittetilfælde per 100.000 indbyggere. Det tal dækker over i alt 493 bekræftede smittetilfælde i hovedstaden.

Mange af de omkringliggende kommuner har den seneste uge haft mellem 50 og 100 tilfælde per 100.000 indbyggere.

Lidt bedre ser det ud i Odense Kommune. Der har været 40 smittede per 100.000 den seneste uge. Til gengæld er smitteraten høj i nabokommunen Faaborg-Midtfyn.

Fakta

Sådan bruger du mundbind

Læs her, hvordan mundbind bruges rigtigt, så smitterisikoen mindskes:

* Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

* Det anbefales at bruge enten medicinske mundbind eller åndedrætsværn, der begge vurderes at beskytte mod både at blive smittet og smitte andre. De kan ofte købes på apoteker og i visse butikker.

* Man bør ikke bruge mundbind eller maske som erstatning for god hygiejne, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

* Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, holde mindst en meters afstand og holde god hygiejne.

* Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røre for meget ved det undervejs. Find forsiden – det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

* Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes. Det bør skiftes, hvis der kommer fugtskjolder.

* Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

* I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind, hvis man er smittet, er i nær kontakt til en smittet eller har symptomer på coronavirus, og hvis man skal bryde sin isolation ved eksempelvis at tage på hospitalet, til test eller lignende.

* Også på vej hjem fra eksempelvis lufthavn efter rejse i et højrisikoområde, og hvis man skal tæt på en pårørende, der er i øget risiko for et svært sygdomsforløb, anbefaler styrelsen at bruge mundbind.

* Fra den 31. juli anbefales det nu også at bruge mundbind i den kollektive trafik, hvis du rejser på tidspunkter, hvor mange gør lige så.

* Derudover er der visse steder krav om, at man bruger kirurgisk mundbind. Det gælder eksempelvis i danske lufthavne.

* Det anbefales kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

* Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Styrelsen har flere gange fundet varer, der ikke lever op til reglerne.

Kilder: Ritzau, Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu