ANNONCE

Vild kamp slår invasiv plante tilbage

30. november 2019 06:14 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Seks års hårdt arbejde har på Vestkysten båret frugt. Hybenrosen er slået tilbage.

Hybenrosen – eller rynket rose – anses, trods sit ganske pæne og charmerende ydre, som en af de værste invasive planter, vi har herhjemme.

Derfor er der stor glæde hos Naturstyrelsen, der, efter seks års hård kamp, har formået at nedkæmpe planten på et område på 30 kilometer langs den jyske vestkyst.

Artiklen fortsætter under videoen

Det har været sin sag at give hybenrosen klø, fortæller projektleder i Naturstyrelsen, Uffe Strandby.

Nedgravning og tildækning af buskene, en biorotor, der river planten op med rode, samt græssende får, geder og kreaturer er blandt de våben, man har brugt i kampen.

Kan dræbe den danske natur

Præcis hvor genstridig en krabat, hybenrosen er, har Skov- og Landskabsingeniør ved Thisted Kommune, Kristian Rønnow, tidligere sat ord på over for Newsbreak.dk:

– Hvis vi ikke gør noget, så overtager den simpelthen den danske natur, har Kristian Rønnow sagt.

Han fortalte også, at alle bør stå sammen om at bekæmpe rosen:

– Det er et kæmpeproblem ved vestkysterne, men det er det også i Nordsjælland. Mellem sommerhusene er der store krat, men da de ikke har de store klitområder, hvor det går helt amok, fortæller Kristian Rønnow. Men bare fordi der ikke er et klitområde i dit nabolag, hvor du med egne øjne kan se, hvordan rosen har overtaget pladsen fra de andre planter, skal du altså stadig tage planten meget alvorligt, mener Kristian Rønnow.

– Vi bør stå sammen om at bekæmpe den. Mange af os kommer jo ud til sommerhusene for at få en naturoplevelse, og hvis ikke vi gør noget nu, så har vi ikke andet end de her roser i fremtiden, siger Kristian Rønnow.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu