ANNONCE

Vilde coronatal: Laveste i månedsvis

19. januar 2021 14:13 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Antallet af smittede er stadig for højt - men til genæld det laveste i månedsvis

Vilde coronatal: Laveste i månedsvis
Antallet af nye smittede er det laveste siden oktober. Arkivfoto: Scanpix

Det seneste døgn er yderligere 724 konstateret smittet med Covid-19. Det laveste siden oktober. Selvom tallet er lavt – og generelt har været nedadgående, siden vidtrækkende restriktioner blev indført, så er kontakttallet, der angiver smittens spredning fortsat for høj.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI), der overvåger epidemien, er kontakttallet for coronavirus netop blevet beregnet til 0,6, og det er i sig selv udtryk for en epidemi i tilbagegang. Til gengæld er kontakttallet ud fra en beregningsmodel netop præsenteret målt til 1,16 for den såkaldte britiske virusvariant B117 isoleret.

Virusvarianten er ekstremt smitsom – op mod 70 procent mere end den variant, vi primært har oplevet i Danmark – og derfor vil SSI fra uge 3 sekventere alle positive coronavirusprøver for at finde så mange B117-tilfælde som muligt.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) opfordrer tirsdag til, at flest muligt bliver testet – også selvom de ikke har symptomer. I den forgangene uge lød det, at alle, der fysisk møder på arbejde sammen med andre mennesker, bør testes mindst en gang om ugen i kampen for at opspore flest mulige tilfælde af B117.

Noget tyder på, at nogen har taget den melding til sig. Antallet af testede personer er stigende. Det seneste døgn er 83.705 blevet testet ved et af Testcenter Danmarks testcentre. Antallet af lyntestede regnes ikke med her.

Dør stadig

Udfordringen med coronavirusmutationerne er – for især den britiske og nu også den sydafrikanske – at de smitter så meget mere. Det vil med stor sandsynlighed komme til markant flere smittetilfælde. Dermed også hos de, der ikke kan stå imod Covid-19.

Således risikerer vi et presset sundhedsvæsen, der noget hurtigere ikke længere kan følge med – og mange flere vil sandsynligvis dø. Det seneste døgn har SSI registreret 32 dødsfald, der kan relateres til Covid-19.

Det betyder, at der nu er registreret 1837 dødsfald i Danmark, hvor Covid-19 har været en medvirkende – eller enestående – årsag til dødsfaldet. SSI har overvåget siden begyndelsen af året. Langt de fleste døde har haft en underliggende kronisk sygdom.

Der er tale om hele 111 nye indlæggelser, men antallet af dødsfald blandt indlagte og udskrivelser af patienter modregnes – dermed er det samlede antal indlagte netop nu faldet med 25 det seneste døgn. 792 er indlagt med Covid-19. De 132 ligger på intensiv afdeling, og 88 af dem i respirator.

0,86 af de testede personer det seneste døgn har fået et positivt svar. For lyntests gælder det for 0,67 af de 23.025, der er testet den vej.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu