ANNONCE

Vilde fund fortsætter: Te kaldes tilbage

4. marts 2021 16:01 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

Kaldes tilbage grundet risiko for for højt indhold af pesticidet ethylenoxid

Fødevarestyrelsen har den seneste tid spyttet tilbagekaldelser af en særlig gruppe fødevarer ud i en lind strøm.

Varerne har alle en ting til fælles. De indeholder alle enten for meget af pesticidet ethylenoxid eller har mistanke om det.

Nu er turen så kommet til et parti økologisk te, skriver Fødevarestyrelsen.

Der er tale om teen “Lipton Herbal Infusion – Organic – Lemon & Ginger”, der har været solgt i Føtex, Bilka og på LuxPlus.dk.

Teen har sidste holdbarhedsdato 31/1-23 og tilhører batchnummer 10063L620. Stregkoden er 8711200327584.

I galleriet over artiklen kan man se et udsnit af de fødevarer, Fødevarestyrelsen har tilbagekaldt den seneste tid grundet ethylenoxid.

Indisk fund

De mange tilbagekaldelser skyldtes i første omgang et vildt fund, der i september blev gjort i Belgien. Her blev en ladning sesamfrø fra Indien målt til at have et indhold på 1000 gange mere ethylenoxid, end der er tilladt.

Sesamfrøene har nu også vist sig at være sendt til en lang række andre lande, herunder stort set hele EU og – altså – Danmark.

Det er dog uvist, hvordan der har sneget sig ethylenoxid ind i denne te.

Nye regler hastet igennem

Det vilde fund fik EU til at haste nye regler igennem.

Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

De nye regler indebærer, at sesamfrø fra Indien skal til grænsekontrol, hvis de skal indføres i EU. Blandt andet skal der udføres kemiske analyser af 50 % af alle sendinger, der kommer til EU.

Reglerne trådte i kraft 26. oktober, skriver Food Safety News.

Fødevarestyrelsen oplyser

I en mail til Newsbreak.dk oplyser Annette Grossmann, specialkonsulent ved Fødevarestyrelsen, følgende:

“Sammenhængen for de tilbagekaldte fødevarer er den, at det dels drejer sig om rene sesamfrø fra Indien med for højt indhold af ethylenoxid dels om produkter, hvori sesamfrø fra Indien med for høje indhold af ethylenoxid indgår. Fødevarestyrelsen har på baggrund af en risikovurdering fundet de nedenfor nævnte produkter farlige for forbrugerne, og de er derfor tilbagekaldt fra markedet.

Den sundhedsmæssige bekymring for stoffet ethylenoxid er begrundet i, at ethylenoxid er vurderet at kunne være kræftfremkaldende.”

Hvor farligt er det?

Trods den nye information og de skærpede regler er det ikke alle sesamfrø fra Indien, der er kaldt tilbage.

Flere partier af sesamfrø eller produkter, der indeholder det, er dog trukket tilbage, da der i netop disse er påvist et for højt indhold af ethylenoxid.

Ifølge Fødevarestyrelsen er ethylenoxid vurderet kræftfremkaldende. Det er det på baggrund af undersøgelser, hvor forsøgsdyr og mennesker har været udsat for stoffet via indånding.

Det er dog ikke bevist, at stoffet kan være kræftfremkaldende efter indtagelse via maden. Det kan dog, som Fødevarestyrelsen skriver, ikke udnyttes, at der er en sundhedsmæssig risiko ved indtag.

“Forbrugere, der før 26. oktober har købt sesamfrø/produkter indeholdende sesamfrø med oprindelse i Indien kan som en ekstra sikkerhedsforanstaltning levere produktet tilbage eller kassere det,” skriver Fødevarestyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu