ANNONCE

Vilde tal: Så mange danskere er reelt smittede

8. april 2020 04:10 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Statens Serum Institut går ud fra, at antallet af smittede er mellem 30-80 gange højere, end tallene viser.

Tirsdag rundede Danmark 5000 smittede med coronavirus. Men skal man følge Statens Serum Instituts vurdering, så er det antal i virkeligheden mellem 30-80 gange højere.

Det fremgår af en ny statusrapport udgivet af Sundhedsstyrelsen.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Statens Serum Institut går ud fra, at det reelle antal smittede i Danmark er 30-80 gange højere end det antal, der bliver påvist. Antagelsen sker på baggrund af undersøgelser fra blandt andet Tyskland og Island.

Det fremgår desuden, at undersøgelser af 1000 bloddonorer tappet i perioden 1.-3. april i Region Hovedstaden viser, at 3,5 procent af dem har været smittet med coronavirus.

Overføres den statistik til befolkningen, så har 65.000 personer muligvis allerede været smittet 26. marts.

– Det vurderes altså, at mørketallet er betydeligt højere end i det første planlægningsscenarie, og det vurderes fra Statens Serum Instituts side, at der for hvert påvist smittetilfælde frem til 28. marts kan være 30-70, der reelt er smittet, står der blandt andet også i rapporten.

Symptomerne på almindelig høfeber og COVID-19 kan minde om hinanden, og derfor kan nogle danskere måske være i tvivl. I galleriet ovenfor kan du se, hvordan du kender forskel.

Store mørketal

Kåre Mølbak, der er faglig direktør i Statens Serum Institut, bekræfter tirsdag til Berlingske, at mørketallene forventes at være i den størrelse.

– Der er rigtig meget smitte ude i det danske samfund, og der er et kæmpestort mørketal. I de bloddonorundersøgelser, der er lavet, kan man se, at det måske er 70 gange flere, der har haft infektionen, end vi kan se i statistikkerne, siger Kåre Mølbak til Berlingske.

Det har i længere tid været til debat, hvorvidt Danmark har en strategi om flokimmunitet. Altså om man bevidst går efter, at en vis del af befolkningen får smitten og bliver immune. Det vil føre til, at smitten ebber ud.

– Vi har ikke en strategi i Danmark, der handler om flokimmunitet, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) mandag.

Ikke flokimmunitet

Og Kåre Mølbak stemmede i:

– Det er ikke en strategi, at folk bliver smittet. Det er en strategi, at folk ikke bliver syge, sagde Kåre Mølbak.

Tirsdag er det også kommet frem, at den delvise åbning af landet 15. april vil betyde endnu flere indlæggelser og flere patienter på intensiv.

Det fremgår af en rapport fra en ekspertgruppe, som Statens Serum Institut har stået i spidsen for.

Den delvise åbning vil betyde, at smittetrykket – hvor mange personer en smittet selv smitter – vil stige til 1,23 fra 1,00.

Det vil føre til, at antallet af indlagte vil stige til 649 almindelige sengepladser. 264 vurderes at skulle på en intensiv afdeling.

I øjeblikket er 127 indlagt på intensiv.

Fakta

Her er de tre scenarier

Danmarks økonomi kommer ikke uden om en stor nedtur i 2020, hvor coronavirusset har ramt landet.

Det vurderer Nationalbanken i en analyse.

Banken har opstillet tre scenarier for, hvordan det kan gå, alt efter hvor hurtigt den lange række restriktioner, der er indført, bliver løftet.

Det gælder for eksempel nedlukning af store dele af det offentlige, restauranter og caféer, forbuddet om at samles mere end ti personer og anbefalinger om ikke at rejse ud af landet. Læs scenarierne her:

* Mildt scenarie: Dansk økonomi skrumper tre procent i 2020:

– Der kommer en hurtig genopretning i både Danmark og udlandet. For eksempel fordi der hurtigt bliver udviklet en vaccine eller behandling.

– Mildt scenarie antager, at de restriktive foranstaltninger gælder indtil påske, som regeringen har meldt ud. Derefter lempes de delvist frem til juni.

* Central scenarie: Dansk økonomi skrumper fem procent i 2020:

– Her sker en gradvis genopretning i Danmark og med en forsinkelse i udlandet, i takt med at udbruddet kommer under kontrol.

– I det scenarie antages det, at de restriktive foranstaltninger gælder indtil efter påske, som regeringen har meldt ud. Derefter lempes de delvist frem til september.

* Hårdt scenarie: Dansk økonomi skrumper ti procent i 2020:

– I dette scenarie vil genopretningen af økonomien trække ud – for eksempel fordi udbruddet blusser op i slutningen året – eller især hvis nedturen i udlandet bliver lang og dyb.

– I det scenarie vil de restriktioner, der er søsat for at inddæmme coronavirus, gælde indtil slutningen af juni og derefter gradvist blive lempet frem mod årsskiftet.

Kilde: Nationalbanken.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu